Otkad su u bečke lokale i restorane uvedeni zabrana pušenja i fiskalne kase bečkim gastronomima je „zabiberena čorba“. Tako su u želji da privuku više gostiju inicirali tzv. „Bečku restoransku nedelju“. Sledeća manifestacija održava se od 29. avgusta do 4. septembra kada poznati bečki restorani pozivaju goste i obećavaju znatno niže cene specijaliteta. Ova ponuda donosi restoranima plus od oko pola miliona evra. Uz to dolazi i dodata vrednost od turizma jer trećina gostiju nije iz Beča.

Povezana vest:  Globalno poznata Costa kafa od sada i u Srbiji

Od 2008. godine restorani koji učestvuju na ovoj manifestaciji nude posebni meni koji je znatno povoljniji od svakidašnjeg. Tako na primer ručak od dva ganga iznosi 14,50 evra a večera od tri ganga iznosi oko 29,50 evra. Među restoranima koji učestvuju nalaze se i najpoznatiji u Beču.

Prema rečima organizatora brojni restorani koriste ovu akciju da uvedu nova jela u meni pa žele da oslušnu reakciju od strane gostiju. Vreme održavanja ove akcije nije slučajno odabrano. To je prema tvrdnji gastronoma u glavnom gradu Austrije mirniji period u godini zbog čega se radi na podsticaju prometa.

Povezana vest:  BUDUĆNOST KAFE – DA LI ĆE KAFA 2050. GODINE BITI DOSTUPNA SVIMA?

Ukupno 71 restoran učestvuje u ovoj akciji a najomiljeniji restorani su već puni sa rezervacijama. Do sada je zabeleženo više od 10.000 rezervacija.

PHOTO: WienTourismus/Peter Rigaud