Britansko Ministarstvo kulture izdalo je privremenu zabranu izvoza krune kraljice Viktorije zbog opasnosti da je vlasnik proda u inostranstvu.

Kruna od brilijanata i safira, koju je dizajnirao princ Albert za kraljevsko venčanje 1840. godine, mogla bi da bude izvezena iz Britanije, ukoliko je domaći kupac ne kupi za pet miliona funti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Zabrana je izdata nakon što je vlasnik skupocene krune zatražio dozvolu za izvoz.

Povezana vest:  MK Mountain Resort nagrađen za brend lidera planinskog turizma u regionu

Britanski ministar kulture Met Hakok rekao je da kruna kraljice Viktorije simbolizuje jednu od najpoznatijih ljubavnih priča u Britaniji i da predstavlja ključan deo nacionalne istorije.

-Nadam se da ćemo uspeti da zadržimo krunu kraljice Viktorije u Velikoj Britaniji i da ćemo je izložiti javnosti – rekao je Hakok.

Kruna širine 11,5 centimetara i ukrašena je sa 11 velikih safira položenih u zlatu i dijamantima koji su položeni u srebru.

Povezana vest:  Rudolf ponovo u Srbiji!

Stručnjaci smatraju da je kruna jedan od najvažnijih komada nakita kraljice Viktorije i da ide u paru sa brošem ukršenim safirima i dijamantima koje joj je poklonio princ Albert dan pre kraljevskog venčanja.

Komisija za razmatranje izvoza umetničkih dela i predmeta od kulturnog značaja je preporučila privremenu zabranu izvoza krune navodeći da je kruna “ tesno povezana sa britanskom istorijom i nacionalnim životom“.

Povezana vest:  Reebok i Les Mills predstavljaju IMPRESIVNI FITNES

U preporuci se takođe navodi da je kruna od izuzetnog značaja za proučavanje života kraljice Viktorije.

Članovi komisije opisali su komad nakita kao „izuzetan“ i dodali da kruna podseća na zajednički romantični ukus vremena i da je njena forma postala poznata kroz mnoge reprodukcije.

Kako se navodi, „njen odlazak bi bio veliki gubitak, ako se uzme u obzir njena lepota, asocijacije i istorija“.