U čemu se ogleda ekonomska budućnost Evrope? Za profesora Blajhera sa Tehničkog univerziteta u Beču je jasno: „Naša budućnost leži u mašinskom inženjeringu u kombinaciji sa proizvodno-tehničkom kompetencijom“. Za koje inovacije je potrebna hrabrost i kako se dobre ideje mogu najbolje sprovesti u delo diskutovaće se 28. i 29. septembra u bečkom Hofburgu na „Kongresu bečke proizvodne tehnike“.

Povezana vest:  Modni kreator Džon Galijano priveden u Parizu

Inovativna snaga industrije i u budućnosti će zavisiti od bliske saradnje sa univerzitetskim istraživanjem. Značajnu prednost kada je reč o konkurentnosti donosi digitalizacija proizvodnje. „Danas se čitav automobil tj. proizvodni tok automobila može predstaviti na kompjuteru. Za razvoj novih tehnologija neminovno je univerzitetsko istraživanje. Inovacija samo radi inovacije, ne koristi nikom. Odlučujuće je, da li se inovacija isplati“, objašnjava Blajher.

Povezana vest:  Nova instant kafa, Grand kafa 3 u 1 Rum koktel za nova uživanja

Najveća softverska preduzeća danas dolaze iz SAD-a, mikroelektronika se uglavnom proizvodi u istočnoj Aziji dok je u oblasti mašinskog inženjeringa Evropa još uvijek broj jedan. Međutim, mora se prihvatiti činjenica da će se industrija i radna mesta u toj oblasti u budućnosti promeniti a brojne aktivnosti automatizovati, dodaje profesor Blajher.

PHOTO: TU Wien