Renate Brauner, članica gradske vlade u Beču zadužena za finansije, predstavila je budžet grada za 2017. godinu. Procenjuje se da će prihodi iznositi 12,82 milijardi evra, a da će se troškovi kretati u visini od 13,39 milijardi evra, čime će grad Beč imati deficit od 569 miliona evra za 2017. godinu. Brauner je istovremeno predstavila strateški izveštaj i finansijski okvir za period do 2022. godine. Iz toga proizlazi da će grad sukcesivno da redukuje primanje stranog kapitala. Cilj Beča je da u 2020. godini vodi svoj budžet bez dodatnih stranih sredstava.

Povezana vest:  Dečji crteži ulepšali Beograd u okviru Beogradske nedelje umetnosti

Sektori obrazovanja (2017: 1,541 mlrd. evra) i nege dece (2017: 811 mil. evra) biće i dalje u fokusu kao sektori od izuzetnog značaja. Sektori zdravstva (2017: 2,207 mlrd. evra), socijalnih pitanja (2017: 1,906 mlrd. evra) i unapređenja stambene izgradnje i privrede (2017: 577 odnosno 144 mil. evra) takođe su važni kako bi „osigurali budućnost“ grada koji raste. Deficit od 569 miliona koji će Beč pokriti kroz strani kapital uglavnom je iskorišćen za izgradnju škola.

Povezana vest:  Rekonstrukcija autoputa na deonici od „Gazele” do petlje Tošin bunar počinje sutra

Predstavljeni budžet otvara mogućnosti za javne investicije koje imaju pozitivan uticaj na privredni rast i stvaranje radnih mesta, kaže Brauner. Time Beč sledi preporuku OEBS-a (Organizacija za ekonomsku bezbednost i saradnju) koji naglašava značaj javnih investicija. Obaveze grada iznose 7,47 procenata privrednog učinka što se uklapa u kriterijume konvergencije koje su potpisale članice Evropske unije u Mastrihtu, a čiji je cilj unapređenje nacionalnih ekonomija u svrhu ekonomske stabilnost u Evropskoj uniji. Budžet će biti predmet debate u gradskoj skupštini u decembru.

Povezana vest:  Udruženje pacijenata obolelih od limfoma - LIPA pokrenulo jedinstven online program edukacije

PHOTO: David Bohmann / PID