Sredinom decembra 2015. godine Evropska komisija je potpisala Ugovor o finansiranju pametnog projekta u Beču koji podrazumeva obnovu gradske četvrti Zimering. Sredstva za projekat „Pametno zajedno“ dobio je grad Beč kao i partnerski gradovi Minhen i Lion. Projekat u Beču počeo je u februaru 2016. godine i trajaće tri godine, nakon čega nastupa dvogodišnja evaluacija istog. Beč će od Evropske unije dobiti preko 7 miliona evra sredstava za ovaj pametni koncept, a celokupno ulaganje u projekat iznosiće 46 miliona evra. Strategija „Pametni grad“ koju je usvojio grad Beč ne odnosi se samo na izgradnju novih četvrti kao što je Aspern, već i sanaciju postojećih. Projekat „Pametno zajedno“ treba da pokaže kako energetska sanacija stambenih četvrti i korišćenje ekoloških i obnovljivih izvora energije može da poboljša kvalitet života.

Povezana vest:  LAB beauty concept store od sada i u Beogradu

Zimering ima 21.000 stanovnika, a projekat će obezbediti uštedu od šest miliona kilovat sati energije i 550 tona CO2 godišnje. Ušteda energije, koja će biti realizovana, odgovara potrošnji koju ostvari 700 domaćinstava.  Bečlije koje žive u Zimeringu moći će da uštede do 400 evra godišnje za grejanje. Projekat između ostalog osigurava 900 radnih mesta, a vodi ga Gradsko stambeno preduzeće u saradnji sa gradskim preduzećima u oblasti energije, mobilnosti, saobraćaja, parkiranja, poštanskih usluga i tehnologije.

Povezana vest:  NOVO: NIVEA ulja za čišćenje lica

Planirana sanacija površine od 75.000 kvadratnih metara obuhvataće termalne i energetske mere, upotrebu solarne fotonaponske energije, solarne toplote, veoma štedljive sisteme za osvetljenje, kao i električne bicikle sa stanicama za punjenje.

PHOTO: media wien