Nedavno je na Karlsplacu u Beču postavljen još jedan automat sa defibrilatorom. Ovo je jedanaesti automat koji je postavljen u centru grada i dostupan je svim građanima u hitnim medicinskim slučajevima. Automat koji je na raspolaganju 24 časa dnevno pored defibrilatora poseduje i jednostavna uputstva za pružanje prve pomoći, automatsku vezu sa centralom Hitne pomoći i GPS lokator.

Povezana vest:  Opremanje dnevnog centra Radost deci, podrška deci i mladima sa smetnjama u intelektualnom razvoju

„Važno je znati da ukoliko neko pozove hitnu pomoć može dobiti informaciju gde se nalazi najbliži defibrilator, a medicinski radnik će mu biti podrška u procesu reanimacije“, rekao je dr Mario Kramel, direktor udruženja „Puls“ koje se bavi borbom protiv iznenadne srčane smrti i lekar na odeljenju intenzivne nege na Medicinskom fakultetu u Beču.

Povezana vest:  Baby Fest za roditelje, trudnice i bebe za vikend u Mikser housu

Značaj i efikasnost aparata sa defibrilatorima dokazao je slučaj uspešne reanimacije jednog građanina u centru Beča pomoću javnog defibrilatora. U ovakvim situacijama vreme koje je potrebno da hitna pomoć stigne na lice mesta može da znači razliku između života i smrti. Projekat uvođenja javnih defibrilatora sprovode udruženje „Puls“ i medijska kompanija „Gewista“ koja je specijalizovana za marketinška rešenja na otvorenom, a sve se odvija u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Beču.

Povezana vest:  Super Mesec vidljiv sutra uveče

PHOTO: PID / David Bohmann