Krajnje je vreme da zavisnici od čokolade počnu da prave zalihe, jer to zadovoljstvo možda neće još dugo biti ovako jeftino, poručuje njujorška agencija „Blumberg“.

Naime, pad cena kakaoa u proteklih 12 meseci od 41 odsto učinio je da ova sirovina zabeleži najgore rezultate među 34 sirovine koje prati njujorška agencija „Blumberg“.

Cene kakaoa su pale jer je proizvodnja porasla u Obali Slonovače, koja je vodeći svetski uzgajivač ove kulture, a pad cena sirovine je posledično izazvao obaranje maloprodajnih cena čokolade.

Povezana vest:  Jaffa nagrađuje najkreativnije ljubitelje Jaffa cakes brenda

Međutim, sedam od devet trgovaca koje je anketirao „Blumberg“ očekuju da će se cene oporaviti do kraja godine, pošto bi aktuelni pad mogao primorati poljoprivrednike da smanje investicije, što bi ugrozilo prinose.

„Cene sirovina se obično ne zadržavaju predugo na niskom nivou“, kaže direktor kompanije „Stivenson and Ko. Kepital menadžment“ DŽon Stivenson.

Povezana vest:  Marina Abramović na Mikseru

Cene kakaoa su ove godine pale za 14 odsto na 1.826 dolara po metričkoj toni na ICE berzi u Njujorku. Ove nedelje su iznosile 1.756 dolara, što je najniži nivo od avgusta 2007. godine. Cene će se oporaviti na 2.353 dolara do kraja godine, prema prosečnoj proceni devet trgovaca.

Prodaja čokolade širom sveta je prošle godine dostigla 98,2 milijarde dolara, što je rekord, iako je obim prodaje smanjen za 0,2 odsto u odnosu na godinu dana ranije na 6,87 miliona tona, prema podacima Euromonitor internešnela.

Povezana vest:  MARIJANA MIĆIĆ I BOJAN BJELIĆ U KAMPANJI #RUNFREE

Do 2021. godine, prodaja će porasti na 7,33 miliona tona na iznos od 110 milijardi dolara, prema ocenama istraživača.