U utorak 25. i sredu 26. aprila u  zadužbini Ilije M. Kolarca održana je prva ENTER konferencija i kao što je i očekivano otvorena su neka zanimljiva pitanja i teme o poziciji i podršci ženama u IT industriji, ali i aktuelnim temama iz ove industrije i različitim mogućnostima koje ovaj sektor nudi. Predstavilo se više od 15 talentovanih i uspešnih žena koje svojim radom svakodnevno daju doprinos na polju IT-a kod nas i u svetu ali je bilo prilike čuti i one koje su na početku svoje karijere i čije vreme tek dolazi.

“Utisci se polako sležu, a mi ne možemo da budemo nezadovoljne pored tako dobrih predavanja i vrlo aktivne publike. To i jeste najveća vrednost ovakvih događaja – kada vidite da se ljudi osećaju slobodno da podjednako učestvuju u programu, kada izađu sa predavanja nasmejani, inspirisani, puni entuzijazma i želje da već tad počnu sa formiranjem interesnih grupa oko novih ideja” istakle su organizatorke.

Povezana vest:  Božović: Bićemo bolji u derbiju

Prvi dan konferencije otvorila je Natali Delić, nakon koje su govorili Jelena Ristić, Dejan Dramićanin, Vita Latinović, Jelena Antić, Valerija Spasojević, Milena Vujošević Janičić, Diana Dabetić i Jelena Kocić. Govorilo se o bavljenju programiranjem u najrazličitijim kontekstima, Internet of Things temama, novoj mobilnoj platformi koja se krčka kod nas, robotici…Na kraju prvog dana održan je i panel IT kadrovi na domaćoj tehnološkoj sceni-problem ili šansa? koji nam je omogućio da čujemo oprečna mišljenja na ovu temu, ali i koji je izazvao dosta žustre reakcije.

Povezana vest:  Nastavak Čuvara galaksije prve večeri zaradio 17 miliona dolara

Drugi dan je počeo osvrtom Ivanke Milenković na poznate i manje poznate žene koje su uticala na razvoj informacionih tehnologija kroz istoriju čime je napravljena savršena osnova za dalja predavanja u okviru ENTER-a koja su usledila pričama Milice Ostojić i Dunje Lazić  koje su pričajući o svom svakodnevnom radu uspele da pored važnih poruka nasmeju i dodatno uključe u razgovor publiku ENTER konferencije. Drugi dan završen je panelom Žene u tech preduzetništvu gde je otvoreno pitanje izazova i mogućnosti koje pokretanje sopstevnog posla nosi, a uz veliko učešće publike panel se nastavio i na koktelu završetka konferencije.

Na radionicama o UX dizajnu, razvoju web i mobilnih aplikacija i korišćenju alata za verzionisanje učestvovalo je preko 50 ljudi, koji su pored predavanja imali mogućnost da uz mentorisani rad steknu nova znanja.

Povezana vest:  MTV B GOOD KAMPANJA, Vlade Divac, Sloboda Mićalović, Katarina Vučetić i Marko Milićević približavaju

Za sve koji nisu bili u mogućnosti da prate program prve ENTER konferencije, sva predavanja su dostupna i online na youtube kanalu http://bit.ly/2qbrRSW.

ENTER konferenciju realizovala je organizacija Spacevent uz podršku međunarodne ACM mreže, kao i brojnih prijatelja i partnera ovog događaja.
Nakon veoma uspešne i posećene prve konferencije, već narednih dana počinje planiranje sledećeg ENTER izdanja. Do tada, sve informacije o ovom ali i sličnim događajima možete pratiti na sajtu konferencije kao i na društvenim mrežama. Ukoliko ste bili jedan od posetilaca, podelite svoje utiske na mrežama uz #entercon hashtag.