Barbika se nalazi u problemu boreći se sa Spajdermenom, Torom i princezom Lejom, što pokazuju teškoće njenog proizvođača Matela (Mattel) u suočavanju sa konkurentskom kompanijom Hasbro.

Iako je dugo bio iza Matela, Hasbro je u 2016. prvi put ostvario godišnju zaradu od pet milijardi dolara i u prva tri meseca ove godine ostvario bolje rezultate od Matela. Ove dve kompanije se u svetskoj industriji igračaka za prvo mesto bore s danskom kompanijom Lego.

Hasbroov uspeh je najvećim delom razultat činjenice da su prošle godine preuzeli od Matela licencu za proizvodnju igračaka po Diznijevim filmovima „Princeze“ i „Zaleđeno kraljevstvo“, osigurana je i proizvodnja igračaka po „Transformersima“, „Toru“ i „Spajdermenu“, a najverovatnije i za najnoviji nastavak iz serijala „Zvezdani ratovi“, film „Poslednji džedaj“, koji će se pojaviti u decembru.

Povezana vest:  Povodom svetskog Dana prevremeno rođene dece SPREČITE MOGUĆE POSLEDICE RSV VIRUSA KOD DECE

Matel ne može da računa na veliku zaradu od trećeg nastavka serijala „Automobili“ i superherojskog filma „Wonder Woman“.

Hasbro je preuzeo vođstvo i u domenu igračaka koje koriste tehnologiju, poput drona koji nosi kameru i koji omogućava deci da prate njegovo kretanje na ekranu i gađaju strelama ili plišanih životinja kojima se može menjati krzno i odgovaraju na glasovne komande.

Matel je 2015. pripremio teren za to s Barbikom i povezao se sa televizijskom kućom Ej-Bi-Si (ABC), gde su njihovi inžerenjeri predstavljali deci svoje ideje.

Povezana vest:  Nađi vreme, dobro je znati!

Ti stari recepti i dalje dobro služe slavnu lutku koja je u prodaju puštena 1959. Nakon pada, prodaja je ponovo porasla prošle godine i dostigla skoro milijardu dolara na svetskom nivou zahvaljujući novim „oblicima“.

Matel je u januaru na mesto izvršnog direktora doveo iz Gugla (Google) Margaret Džordžijadis, pa se investitori nadaju da će to doneti nove tehnološke aspekte igračaka.

Džordžijadisova će svoj program razvoja izložiti u junu na konferenciji finansijskih analitičara u Njujorku.

Uspeh Hasbroa i teškoće Matela podgrejali su spakulacije o približavanju dve američke kompanije, a analitičari procenjuju da oni zajedno s Legom drže oko 50 odsto američkog tržišta igračaka, dok ostatak deli desetak drugih proizvođača.

Povezana vest:  Konkurs za Bear Grylls Akademiju za preživljavanje

Ali i „starinske“ igre se dobro drže. Prodaja slagalica i društvenih igara u SAD je tokom 2016. porasla za 18 odsto u odnosu na 2015, a prodaja igara koje se igraju van kuće za 10 odsto.

Analitičar Kit Snajder je rekao da „roditelji žele da provedu vreme sa svojom decom a šta je bolje od dobre partije ‘Monopola’?“.  Prava na „Monopol“ ima Hasbro.
PHOTO: Barbie media