„Bečki holding“ (Wien Holding) je pored bečkog magistrata i javnih gradskih preduzeća (Wiener Stadtwerke Holding) jedan od stubova ekonomske moći bečke gradske uprave. Osnovan 1974. godine „Bečki holding“ se nalazi u vlasništvu Grada Beča i pod jednim krovom objedinjuje 75 preduzeća. Kao korporacija se bavi komunalnim pitanjima, organizovan je kao privatni sektor ali uz poseban osvrt na maksimiranje, ne profita, već kolektivne koristi. Bečki holding ima udeo u nekretninama, aktivan je u organizaciji kulturnih i drugih događaja u gradu, poseduje nekoliko muzeja i pozorišta. U oblasti logistike u vlasništvu holdinga su „Bečke luke“ površine od 3,5 miliona m2. „Maksimiranje profita po svaku cenu nije primarno za „Bečki holding“, već se pre svega radi o dobrobiti tj. prednostima koje projekti i preduzeća donose gradu i njegovim građanima“, kaže članica gradskog veća za finansije Renate Brauner. „Bez „Bečkog holdinga“ i njegovih preduzeća ne bi bilo ni bečke banje „Therme Wien“, bečke koncertne dvorane „Wiener Stadthalle“, brodske linije „Twin City Liner“ koja saobraća između Bratislave i Beča, 1.000 stanova bi godišnje bilo manje izgrađeno i još mnogo toga. Ova korporacija je za nas važan ekonomsko-politički instrument, kako bi grad što dinamičnije uredili, ali uvek sa premisom da se dugoročno obezbede kvalitet života i dobrobit građana“, objašnjava Brauner.

Povezana vest:  Paris Hilton ne može u Japan, vraća se kući

Najveći promet u čitavom „Bečkom holdingu“ ostvari poslovna oblast nekretnina (44,84 %). Na drugom mestu je logistika (38,09 %), a slede kultura (15,34 %) i mediji (1,73 %).

Tokom 2016. godine ovo gradsko preduzeće ostvarilo je oko 479,7 miliona evra prometa, što je porast za 2,15 % u odnosu na 2015. godinu. Investicije su sa 124,7 miliona evra i dalje na visokom nivou. U svim preduzećima ove korporacije grad je tokom 2016. godine zapošljavao 2.862 saradnika a skoro pet miliona ljudi posetilo je izložbe, koncerte, zabavne i sportske događaje u organizaciji bečkih preduzeća. Direktno i indirektno „Bečki holding“ u čitavoj Austriji obezbeđuje 16.590 radnih mesta, od čega je 11.340 u Beču.

Povezana vest:  Čišćenjem Ade Ciganlije završena četvrta sezona projekta „Volim reku, a ti?“

Jedan od prepoznatljivih događaja ćerke firme „Eurocomm-PR“ su „Dani Beča“ koji su uspešno održani u Ljubljani, Sofiji i Krakovu. U narednom periodu Beč će se predstaviti još u Zagrebu, Pragu, Sarajevu i Beogradu.

PHOTO: Twin City Liner © Central_Danube