Tema ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine je „Povezivanje ljudi sa prirodom’’, obeležava se uz slogan „Ja sam sa prirodom“, a zemlja domaćin je Kanada u kojoj će se održati centralna proslava. Cilj ovogodišnjeg 5. juna je da nas motiviše da cenimo lepotu i značaj prirode, kao i da učinimo korak više da zaštitimo Planetu koju delimo. Na ovaj dan, očekuje se globalna akcija miliona ljudi, kroz hiljade aktivnosti širom sveta kao podsećanje da smo deo prirode i da zavisimo od nje. Od 1972. godine do danas, 5. jun je dan kada UN skreću pažnju vlada, država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja.

Povezana vest:  Dočekajte Novu 2013. godinu i provedite zimski odmor u turističkim centrima Crne Gore uz bogatu i raznovrsnu ponudu

Zvaničan događaj kojim se u Srbiji obeležava UN Svetski dan zaštite životne sredine je Trinaesta regionalna Konferencija ‘’Životna sredina ka Evropi’’ – EnE17. Održava se 5. juna 2017. godine u Beogradu, u prostorijama Privredne komore Srbije (Terazije 23, velika sala, II sprat) sa početkom u 10 časova. Organizatori su strukovno udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ i Privredna komora Srbije, a ovogodišnja Konferencija je posvećena temi Obrazovanje o klimatskim promenama za održivi razvoj. Na Konferenciji će predstavnici obrazovnih i drugih institucija, organizacija i pojedinaca predstaviti svoja istraživanja i gledišta u vezi sa odabranom temom. Izabrano je preko petnaest naučnih i stručnih radova koji će biti objavljeni u on-line Zborniku radova Konferencije.

Povezana vest:  Proglašeni najbolji pekari Srbije

U okviru Konferencije održaće se Panel diskusija na temu: Da li je obrazovanje o klimatskim promenama put ka održivom razvoju? U Panel diskusiji će učestvovati naši i inostrani vrhunski stručnjaci iz oblasti obrazovanja i zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Na Konferenciji će biti dodeljene i diplome i nagrade najboljim Mladim Eko-reporterima, koje je izabrao nacionalni žiri u okviru konkursa za Mlade Eko-reportere, koji se ove godine održao pod sloganom “Štedi resurse, ne bacaj, recikliraj!’’ Ovogodišnji konkurs za Mlade Eko-reportere „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine organizovali su uz podršku RECAN fondacije za reciklažu limenki za piće .

Povezana vest:  13. DODELA L’ORÉAL I UNESCO NAGRADA „ZA ŽENE U NAUCI“: Pet naučnica nagrađeno za svoje izuzetne karijere i za doprinos njihovih istraživanja

Dodatno, kompaniji Tetra Pak Production biće uručena povelja Zelena Planeta, jedno od najznačajnijih priznanja koje Društvo stručnjaka ekoloških nauka dodeljuje u Srbiji za višegodišnji uspešan rad u oblasti zaštite životne sredine.