Potražnja za klimatizacijom tokom toplih letnjih meseci svakodnevno je porastu. Sve više ljudi želi komfor klimatizovanih prostorija na radnom mestu, kod kuće ili u provodu. Oko 40 odsto svetske potrošnje struje odlazi na klimatizaciju zgrada. Klimatizacija i hlađenje su prema Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA) najbrže rastuće oblasti novog oblika potrošnje energije. Tokom letnjih meseci mnogo struje potroši se pre svega za hlađenje. Moderni sistemi zaštite od sunca nude rashlađenje tokom vrelih dana.

„Glavni problem je taj što uobičajena klimatizacija zgrada zavisi isključivo od korišćenja struje. Prema proceni stručnjaka, za nekoliko godina će potreba za strujom za rashlađivanje prostorija tokom leta veoma porasti. Da bi se izbegli nedostaci a ciljevi vezani za smanjenje emisije izduvnih gasova imali u vidu, postoji velika potreba za alternativnim metodama hlađenja“, ističe vicegradonačelnica Beča, Marija Vasilaku. Poslednjih godina povećao se broj veoma toplih dana i u austrijskoj prestonici. Da bi se ukazalo na povećanu potrošnju struje za hlađenje prostorija inicirana je kampanja pod pokroviteljstvom bečkog gradonačelnika Mihaela Hojpla lično: „Svesno hlađenje“.

Povezana vest:  Tamara Eklston dobila otkaz od direkcije festival u Sanremu

Da bi se predupredila rastuća potreba za strujom uobičajenim načinom hlađenja zgrada, Grad Beč je razvio strategiju da se pre svega kroz mere gradnje izbegne potreba za hlađenjem. Pored optimizacije udela staklene površine i ispravnog načina gradnje, važnu ulogu igra i zaštita od sunca. Adekvatnom zaštitom od sunca i kod velikih staklenih površina može da se smanji uticaj sunčevih zraka unutar zgrade a time i potreba za hlađenjem. Istovremeno, štiteći se od sunca mogu se napraviti velike greške. Tako na primer pogrešnom zaštitom mogu da se zatamne prostorije i utiče na to da se tokom vedrih dana prostorije moraju veštački osvetliti. Sa druge strane, takva rasveta opet troši struju. Dobri sistemi nude ne samo zaštitu od sunca i time manju potrebu za rashlađivanjem, već propuštaju i dnevnu svetlost unutar prostorija i pružaju dobar pogled.

Povezana vest:  Pejpal obustavio opciju prijema novca za korisnike u Srbiji

PHOTO: PID / Christian Jobst i Votava / PID