Imam 24 godine i dolazim iz Irana“, ovako svoju priču počinje jedna od stanovnica prihvatnog centra Adaševci i dodaje: „Pre pet meseci sam krenula iz Irana i odmah sam došla ovde. Želim da idem u Nemačku i tamo završim školu. Volela bih da imam dobar posao od kojeg bih mogla da živim.“

Ova dvadesetčetvorogodišnja devojka ujedno je i jedna od učesnica sajma „Rukotvorine života“ koji je organizovan sa ciljem da se izbeglim ženama pruži prilika da bolje upoznaju zemlju u kojoj privremeno borave, ljude, ali i da predstave sebe i deo svoje kulture. Sajam je održan u subotu, 16. juna, u prostorijama socijalnog preduzeća „Talk&Talk“, a u organizaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Povezana vest:  Sat za našu planetu uz tamni Lav

Njena mlađa prijateljica, koja je takođe izlagala na sajmu kaže: „Imam 18 godina, i isto dolazim iz Irana. Radila sam u jednoj firmi za šivenje garderobe na mašinama i time bih volela da nastavim da se bavim i kada odem u Nemačku. Volim krojačku radionicu, redovno je posećujem, i zaista verujem da će mi biti od koristi sve što sam tamo naučila“, zaključuje ova osamnaestogodišnjakinja.

Na sajmu je učestvovalo ukupno 15 žena izbeglih iz Irana i Avganistana, a izloženi radovi, nakit, odeća i ukrasi, napravljeni su u krojačkoj radionici u prihvatnom centru. Svi posetioci Sajma imali su priliku da „kupe“ izložene predmete simboličnim donacijama, a novac od prodaje biće uložen u dalji razvoj radionice.

Povezana vest:  BALANS + PRVI NA LISTI FUNKCIONALNIH PROIZVODA

Krojačka radionica, u okviru prihvatnog centra, pokrenuta je sa idejom da se ženama koje borave u Adaševcima pruži prilika da rade na sebi, prepoznajući i razvijajući svoje talente i veštine, istovremeno oplemenjujući svakodnevnicu, što je posebno važno ukoliko imamo na umu da tranzitni period traje i po više meseci.

U centru privremeno boravi oko 300 izbeglica, koji osim iz Irana i Avganistana dolaze i iz Sirije, Pakistana, Iraka i Afrike. Svi oni nalaze se u tranzitu i čekaju da se steknu potrebni uslovi kako bi otišli dalje prema zemljama Evropske unije.

Povezana vest:  Sestre Proković predstavile kolekciju za 2013. (FOTO)

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ organizovala je „Rukotvorine života“ u okviru mera za podršku migrantima Nemačke razvojne saradnje. Podršku realizaciji sajma pružilo je socijalno preduzeće Talk&Talk u čijim prostorijama je sajam i održan, kao i partnerske nevladine organizacije Novosadski humanitarni centar i Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije.