Najveći planetarni sportski događaj, Svetsko prvenstvo u fudbalu, bilo je povod da brazilski dizajner Felipe Taborda okupi 32 dizajnera iz zemalja koje su se plasirale na ovo takmičenje, kako bi putem svoje primarne strasti, dizajna, dali definiciju najpopularnijeg sporta na svetu. Svaki od dizajnera, u okviru izložbe „Footb-all Mix“, svojim posterom prikazao je vezu između vizuelne umetnosti i sporta i time pružio jedinstveni uvid u kulturnu dimenziju fudbala u svojoj zemlji.

„Ako se zna da je autor izložbe Felipe Taborda, jedini latinoamerikanac koji je u knjizi Graphic Design uvršćen  u 100 najboljih dizajnera na svetu u 21. veku, onda je jasno kakva je, okupljena na njegov poziv, dizajnerska reprezentacija sveta – imena 32 autora iz 32 zemlje koje su učestvovale na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Dovoljno je da pomenem samo Nevila Brodija, art direktora magazina Fejs (Face) i dizajnera naslovnica albuma za Kabare Volter (Cabaret Voltaire) i Dipeš Moud (Depeche Mode), koji predstavlja Veliku Britaniju“, rekao je Vladimir Čeh, osnivač Instituta za istoriju oglašavanja.

Povezana vest:  Mališani daruju svojim vršnjacima Najlepše željice

Felipe Taborda, koji je inicirao ovaj projekat, ističe da je cilj ove izložbe da se prepozna kolektivna svest o moći fudbala – strasti, emociji, radosti i energiji i dodaje da ono što je zaista važno jeste strast prema ovoj igri.

„Fudbal je strast svuda na svetu, bez obzira na nacionalnost, boju, religiju, političko uverenje, pol ili izgled“, kaže Taborda.

Povezana vest:  Prislijev Grejslend obeležava Mundijal

Njegovo mišljenje deli i Vladimir Čeh i ističe da 32 plakata predstavljena na izložbi „Footb-all Mix“ odišu strašću i posvećenošću.

„Da li su svi ovi dizajneri igrali fudbal, to ne znam. Ali da su posvećeni umetnosti, to se vidi. Kao što se vidi koliko je dobar bio izbor pet mladih dizajnera iz Srbije, čiji su radovi pridodati osnovnoj postavci. Oni se kvalitetom ne razlikuju od radova predstavnika 32 zemlje učesnice“, dodaje Čeh.

Povezana vest:  Pozorišna predstava i takmičenje u pevanju održano u Delta City teatru

Kako je najveći sportski događaj inspirisao umetnike širom sveta da svoju strast prema fudbalu pretoče u istinska remek dela otkrijte na Sava Promenadi, gde su do 15. jula izloženi posteri izložbe „Footb-all Mix“.