Prvi edukativni kamp „Kad porastem biću…“ na temu obrazovanja za karijeru završen je 14. avgusta. Kamp je održan u Mokrin Houseu na inicijativu neprofitne Organizacije za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva Connecting iz Pančeva, koja se zalaže da svaka mlada osoba u Srbiji razume svoje talente i samostalno donese odluku šta želi da bude kad poraste.

Primetili smo da mladi ne mogu da rade ono što vole, da su po završetku školovanja dugo u potrazi za poslom ili da odlaze iz Srbije i to smo želeli da ispravimo. Da srušimo stereotipe i inspirišemo mlade da preuzmu odgovornost za svoj život i ostvare svoje super ideje – rekao je jedan od organizatora.

U kampu je 14-ro mladih, izuzetno motivisanih tinejdžera, iz Južnog Banata, Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada, radilo na sebi i otključavanju svojih kreativnih potencijala, učilo kako da uči, pronađe i koristi informacije, napravi biznis plan za svoje ideje i da nauči kako da samostalno i promišljeno donosi odluke.

Povezana vest:  Adriana Lima: Moja kćerka govori tri jezika

Proces samospoznaje vodila je Dejana Baltes, porodična psihoterapetkinja i dugogodišnja omladinska radnica. Potom su zajedno sa Markom Baturom, diplomiranim defektologom, sticali veštine za 21. vek, i u ovom delu programa fokus je bio na unapređenju tehnika učenja. U tome kako da pronađu i koriste informacije pomogla im je Bojana Jevtović, diplomirana politikološkinja i projektna menadžerka u Ane i Vlade Divac fondaciji. Svi polaznici kampa upoznali su se i sa konceptom „dobrih“ biznisa tokom radionica koje je vodila Sonja Dakić, preduzetnica i osnivačica kompanije Daj daj d.o.o, jednog od najuspešnih društvenih biznisa u regionu.

Veoma sam zadovoljan kako je prošao kamp. Stekao sam nove drugare i puno toga sam naučio o sebi. Sada bolje razumem ko sam i osećam da mogu sve! – rekao je Petar na kraju kampa.

Cilj Kad porastem biću… programa i kampa je da pomogne mladim osoba da otključaju svoje kreativne potencijale i u odnosu na njih donesu odluku šta žele da budu kad porastu.

Povezana vest:  Novogodišnja Moda za poneti// 25, 26. i 27. decembar od 17 do 22h // Kc Grad

Dobra atmosfera tokom kampa svedoči koliko je organizacioni tim Connecting-a uložio truda da sve prođe u najboljem redu. Važno je istaći i da je učešće na kampu bilo besplatno i da je svim učesnicima i mentorima bio obezbeđen i besplatan prevoz iz Pančeva i Beograda. Suze radosnice na kraju, zagrljaji i držanja za ruke pokazuju da je kamp bio pun pogodak.

Ove mlade osobe su izvrsne, neverovatno je koliko su talentevane, pozitivne i što je najbolje od svega koliku želju za učenjem imaju. Oni nam daju veru i nadu da istrajemo i budemo bolji svake naredne godine. Bez njih ne bi bilo Kad porastem biću… kampa – rekao je jedan od organizatora kampa Deniz Hoti.

Prvi edukativni kamp na temu obrazovanja za karijeru obeležilo je i snimanje dokumentarnog filma „Obrazovanje za 4.0 revoluciju“. Pored Kad porastem biću… programa u filmu će se predstaviti i druge inicijative koje se zalažu za unapređenje obrazovanja Design for Change, Designthon Works, Social Impact Award, Share Square, Dostignuća Mladih Srbije i mnogi drugi.

Povezana vest:  3. ChibiCon 2015. 31. januara i 01. februara u Domu omladine Beograd

Obrazovni program „Kad porastem biću…” nagrađen je 2017. godine drugim mestom na Nacionalnom takmičenju primera dobrih praksi u oblasti karijernog vođenja i savetovanja, u organizaciji Euroguidance centra uz podršku Fondacije Tempus.

Partneri na ovom značajnom i zapaženom projektu su Elektrotehnička škola “Nikola Tesla”, Tehnička škola „23. maj“ iz Pančeva, Kancelarija za mlade grada Pančeva, Centar za društveno odgovorno preduzetništvo, Mokrin House, i Via Acedemica, a veliku podršku pružili su Grad Pančevo, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU), Nacionalna Asocijacija Praktičara/ki Omladinskog Rada (NAPOR), Kancelarija za mlade grada Pančeva, EU projekti, Dostignuća Mladih, Infostud, Danijela Commerce d.o.o., Original magazin, Golub taxi kao i brojni mediji, institucije, preduzeća i organizacije sa teritorije grada Pančeva.