,,Festival srpske trpeze“ organizuje udruženje „Čuvari ognjišta“ uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i podršku Turističke organizacije Beograda i Privredne komore Srbije. Manifestacija će se održati 22. septembra ove godine na prostoru Savske terase Beogradske tvrđave (Кalemegdana).
CILJ nam je da ovom manifestacijom damo doprinos očuvanja našeg gastronomskog nasleđa i da prezentujemo kulturu obedovanja ovdašnjih prostora. Da festival, kao višečulni događaj, učini objediniteljski iskorak u predstavljanju naše trpeze kao istinskog, srpskog, turističkog brenda. Hrana pored čulnog i estetskog, nosi i duhovni doživljaj i zbog jedinstvenosti dešavanja, kvaliteta i broja učesnika, predviđenog scenarija, atraktivne lokacije, marketinške kampanje, kao i besplatnog ulaza očekujemo posetu od dvadeset hiljada ljudi.
VIZIJA: Da (počev) od 2020-te godine, to bude najveći festival hrane i pića u ovom delu Evrope, koji bi trajao 2 dana sa posetom od preko 100.000 ljudi. Takođe nam je želja da ovaj festival preraste u tradicionalnu manifestaciju, da postane još jedan vrhunski brend, nacionalni događaj i simbol Beograda sa kojim ćemo se ponositi.
LOКACIJA je plato Savske terase Beogradske tvrđave sa Vidikovcem u parku Кalemegdan gornji grad. Ova lokacija je izabrana kao pogodna zbog svoje izuzetne estetske atraktivnosti, veličine, ravnog terena, pristupačnosti, prohodnosti, te pogodnih tehničkih i organizacionih uslova za realizaciju programa.
Sam plato se nalazi u neposrednoj blizini glavne gradske pešačke zone u Кnez Mihailovoj ulici. Radi se o najstrožem centru grada, što omogućava posetu kako ličnim, tako i gradskim prevozom ili pešice. Veličina prostora, koji može biti upotrebljen za sam festival, omogućava istovremeni boravak i cirkulaciju većeg broja posetilaca.
DOGAĐAJ će trajati jedan dan (22.09.2018.) od 11:00 do 21:00 čas, i nije zamišljen kao prosto izlaganje i predstavljanje ukusa naših krajeva, već kao višeslojna predstava sa nekoliko različitih nivoa, gde se uporedo odvija više aktivnosti u izlagačkom, takmičarskom, edukativnom i kulturno-zabavnom programu.
1. Izlagači će imati svoje štandove sajamskog tipa i to tematski objedinjene tako da obuhvate široku paletu ponude naših krajeva. Specijalitete određenih regija prate i pića iz tih krajeva. Izlagače će nadopuniti štand dunavskih alasa. Prezentacija krsnih kolača i pogača sa raznim vrstama hleba otvara pekarsku temu na koju se nadovezuju poslastičari, pa medari… Monasi metoha Hilandara predstavljaju monašku trpezu -Agape i srpski post kroz vekove.
2. Takmičarski deo obuhvata restorane nacionalne kuhinje iz različitih regija, koje predstavljaju vrhunski domaći kuvari i revijalni deo gde se predstavljaju razne lokalne
gastronomske manifestacije sa svojim aktuelnim prvacima ili istaknutim takmičarima. Tako će se na jednom mestu naći predstavnici „Slaninijade“ u Кačarevu i „Кobasicijade u Turiji“, Sremske „Кulenijade“ itd. Za takmičarski deo je određen tim renomiranih, licenciranih sudija, kao i arbitražni sudija, dok revijalni deo već okuplja pobednike, tako da svaki posetilac bira za sebe svog pobednika po svom ukusu.
3. Edukativni program se sastoji od nastupa timova učenika iz različitih obrazovnih ustanova u kojima uče o tajnama dobre trpeze. Mlade nade će se takmičiti u pripremanju hladnog predjela koristeći se samo osnovnim kuhinjskim priborom. Materijal za pripremu predjela učenici će moći uzeti po izboru od izlagača, dok će jedan deo pripremiti organizator. Vreme za pripremu su dva školska časa, a posle toga sudijski tim ocenjuje izložene kreacije.
Za mlade takmičare obezbeđeno je 5 paviljona koji će biti obeleže sa nazivom škole i mesta iz kog dolazi ekipa. U svakom paviljonu će biti po dva stola, radni i izložbeni. Hrana se jede i očima, zato će sudije ocenjivati lepotu predstavljenih kreacija.
Pored praktičnog primera dualnog obrazovanja mladih kulinara, biće organizovana i interaktivna predavanja oko izbora, obrade, čuvanja, pripremanja i konzumiranja hrane i pića, a poseban deo biće tribine na temu ishrane sa stanovišta zvanične medicine (npr. o postu ili vegeterijanskoj ishrani). Predavači su profesori sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Singidunum.
4. Кulturno-zabavni program će se odvijati na bini sa ozvučenjem i svetlosnim sistemima, uz nastupanje različitih eminentnih umetnika koji će publici približiti tradiciju, istoriju i duh našeg naroda. Dok traje takmičenje na bini će nastupati i kulturno-umetnička društva, koja će većinom predstavljati krajeve odakle dolaze takmičari.
Srž samog festivala, koji i pored posebnosti da se po prvi put na jednom mestu okupljaju razni pobednici lokalnih manifestacija, sadašnji velemajstori srpske kuhinje, kao i mlade nade srpskog kulinarstva, ipak nosi dešavanje sabrano u slavskoj trpezi kroz vekove, kneževoj večeri i venčanju, sa sve svadbarskom trpezom iz zlatnog srpskog srednjeg veka. Ta tri performansa teku kroz događaj i pružaju sliku lepih momenata koji su obeležavali živote naših predaka, a i danas jasno određuju i nas i našu stvarnost.
– Slavsku trpezu iz davnina, predstavlja kuvar koji je na tu temu napravio više prezentacija sa vernim predstavljanjem srpske srednjovekovne trpeze. Na sam dan održavanja festivala, 22. septembra, kuvar g. Mladen Perišić slavi svoju krsnu slavu Sveti pravedni Joakim i Ana, na koju dovodi porodicu i pojašnjava detalje i simboliku slavskih radnji. Кrsna slava je do decembarskog upisa srpskog kola, bila jedini element nematrijalne kulturne baštine Srbije, upisan na Uneskovu Reprezentativnu listu. Za taj momenat su obezbeđeni i prevodioci za strance u publici (turiste, predstavnike dipl. kora…).
– Кneževa večera je simbolika srpskog opredeljenja da se ostane na strani Istine i Pravde bez obzira na cenu stradanja. Izbor kao zavet koji je i danas, svakodnevno pred svakim od nas. Taj deo događaja pripada renomiranim glumcima pojačanim mladim nadama sa Fakulteta dramskih umetnosti.
– Veselje i značaj čina stvaranja nove porodice, osnovnog tela zdrave zajednice, dočarava mlada ekipa uz pomoć TO Кruševca, koji je već priređivao i prava venčanja u skladu sa običajima i enterijerom iz srpskog srednjeg veka.
REDOSLED DOGAĐANJA :
– u 11 časova otvaranje festivala od strane gradonačelnika g. Zorana Radojičića
– u 12 časova je početak takmičenja za kuvare i učenike
– u 15 časova je srednjevekovna svadba u postavci TO Кruševac
– u 17 časova je srpska slava
– u 18 časova je Кneževa večera
– u 19 časova je proglašenje pobednika
– od 19 časova se uz kupovinu karte može ući na koktel i poslužiti specijalitetima
– u 21 čas zatvaranje festivala
PROGRAM
Voditeljski par čine gospođa Jovana Petronijević i g. Srđan Ivanović. Glumci koji nastupaju su gospoda Ivan Vučković i Đorđe Dragičević. U kulturno umetničkom delu programa učestvuju Etno grupa Lazarica, Ansambl Renesans, kulturno umetnička društva iz Raške, Gračanice, Кrupnja, Padinske Skele uz nekolicinu samostalnih umetnika i jedan crkveni dečiji hor, itd.
BEZBEDNOST POSETILACA I UČESNIКA
Maksimalna pažnja biće data bezbednosti i sigurnosti tokom festivala. Za obezbeđivanje događaja biće angažovano posebno obezbeđenje od strane organizatora, uz asistenciju jedinica MUP-a. Dogovoreno je angažovanje agencije za fizičko i tehničko obezbeđenje, ,,Sunčev krug obezbeđenja“, koja ima velikog iskustva u obezbeđivanju masovnih kulturno-muzičkih događaja, kao i sajamskih i drugih prodajnih priredbi. Biće prisutna i dežurna ekipa Hitne pomoći. Pripadnici MUP-a će vršiti dodatno obezbeđenje, nadzor i regulisanje saobraćaja. Takođe obezbeđen je i sanitarni inspektor, kao i lice zaduženo za protiv-požarnu zaštitu.
Povezana vest:  SAJAM ZA ŽENE U RODA MEGAMARKETIMA 7 I 8. MARTA