Regionalna književna konfencija Book Talk 2018 biće održana u Novom Sadu u petak, 28. septembra, saopštio je organizator Kolor Pres Grupa.

Na ovogodišnjoj konferenciji, četvrtoj po redu, govoriće u okviru 12 panela više od 80 učesnika, a organizator navodi da su oni „najpoznatija imena iz sveta književnosti u regionu“.

Skupu prethodi „Nedelja knjige“ tokom koje će biti podeljene besplatne knjige putnicima u gradskom prevozu u Novom Sadu.

Svi gradjani koje volonteri ove konferencije zateknu da čitaju knjigu u gradskom prevozu dobijaće besplatne knjige na poklon.

Povezana vest:  Veče puno emocija i priče o lepoj književnosti - predstavljen roman "Kletva" bestseler autorke Jelene Bačić Alimpić

Skup u petak će u Galeriji Matice srpske otvoriti član Gradskog veća Dalibor Rožić, Tijana Palkovljević iz Matice srpske, Milana Kvas iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Mileta Prošić iz Galerije poklon zbirka Rajka Mamuzća.

Moto ovogodišnjeg skpupa je: „Godine raspleta – jubileji globalnih, regionalnih i nacionalnih dogadjaja koji su zunačajno uticali na naše živote, na ovdašnju književnu scenu i izdavaštvo“

Na panelima će se govoriti o tome kako je u protekle četiri godine u regionu obeleženo 100 godina od Velikog rata (1914-1918), o desetogodišnjici od globalne krize koja je počela 2008. i njenom uticaju na promenu navika čitalaca, smanjenje tiraža knjiga itd.

Povezana vest:  Boss store Beograd proslavio 10. rođendan! (FOTO)

Jedan panel je posvećen pedesetogodišnjici studentskih protesta šezdesetosme, a o tome o čemu danas, pola veka posle, sanjaju studenti, izmedju ostalih, govoriće Predrag Marković, Teofil Pančić, Janko Baljak, Svetlana Slapšak.

Na panelu povodom 170 godina „Komunističkog manifesta“ Karla Marksa i Fridriha Engelsa, govoriće Aleksandar Gatalica, Predrag Marković, Vladimir Gvozden.

Moderator panela „Sedamdeset godina od rezolucije Informbiroa – Od ‘ne’ Staljinu do ‘da’ Putinu“ je Eržika Pap Reljin, a govoriće Branko Rosić, Ivan Ivanji, Mileta Prodanović i Denis Kuljiš.

Povezana vest:  Džj Zi, Jusufzai, Obama na "Tajmovoj" listi najuticajnijih

Moderator rasprave o spomeničkoj kulturi biće Aleksandar Djuričić, a moderator teme „Vojvodina 100 godina posle prisajedinjenja i 30 godina posle „jogurt revolucije“ Teodora Janković.

Na konferenciji će biti održani i paneli povodom 20 godina od osnivanja kompanije Gugl, 120 godina od rodjenja Milana Konjovića i Žila Verna, kao i o 160 godina od rodjenja Dragutina J. Ilića i o autorovoj privrženosti fantastici.