Zahvaljujući donaciji 17 kompanija, predvođenih farmaceutskom kompanijom Hemofarm, Tehnološko-metalurški fakultet dobio je danas farmaceutski čistu sobu, prostor od  80 m2 u vrednosti oko 40.000 evra  koji će omogućiti studentima, budućim inženjerima Farmaceutskog inženjerstva, da se u praksi upoznaju sa načinom funkcionisanja, održavanja i validacije Farmaceutske čiste sobe, kao i obaveznim pravilima ponašanja personala unutar specifičnog radnog prostora.

Za prosperitet srpske privrede od ogromne je važnosti  jačanje saradnje Univerziteta i privrede. Nagla ekspanzija tehničko-tehnološkog razvoja jedna je od glavnih karakteristika 21. veka, pa brzi napredak u procesima proizvodnje doprinosi produbljivanju jaza između teorije i prakse.  Savremenoj industriji potrebni su kadrovi, pre svega  inženjeri,  koji imaju visok nivo teorijskih znanja, koji  u isto vreme poseduju  primenjena znanja i veštine,  kako bi brzo mogli da se prilagode realnom radu u industriji i idu u korak sa brzim napretkom u tehnologijama proizvodnje. Stoga je neophodno da se teorija i praksa ujedine.

„Saradnja fakulteta i privrede mora biti intezivnija i jača. Zajednički rad Hemofarma i TMF-a dobar je primer kako se planiraju kadrovi prema potrebama tržišta. Upravo izmene Zakona o visokoškolskom obrazovanju podrazumevaju uvođenje Saveta poslodavaca  kako bismo na najbolji način povezali fakultete i privredu“, izjavio je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je prisustvovao svečanom otvaranju čiste sobe.

Povezana vest:  Ovog vikenda Jahorina dočekuje goste sa novim sadržajima i produženim radnim vremenom

U želji da primerom pokažu šta zajedno mogu da učine ujedinjeni Univerzitet i moćna industrija, Tehnološko- metalurški fakultet i kompanija Hemofarm, regionalni lider u farmacutskoj industriji, razvili su tokom protekle  dve godine projekat saradnje sa ciljem unapređenja nastavnog programa na smeru Farmaceutsko inženjerstvo.

„Mi u Hemofarmu smo uočili da je mladim inženjerima potrebno i više od 6 meseci dodatne obuke da bi postali samostalni u radu i kako bi mogli da idu u korak sa savremenim procesima u proizvodnji. Zato je važna saradnja privrede i univerziteta. Iz tog razloga, pomogli smo i otvaranje modela Farmaceutske čiste sobe na Tehnološko-metalurškom fakultetu, kako bi budući inženjeri dobili mogućnost da se u praksi upoznaju sa načinom funkcionisanja, održavanja i validacije Farmaceutske čiste sobe, kao i obaveznim pravilima ponašanja personala unutar specifičnog radnog prostora. Kao farmaceuski lider u regionu Hemofarm je saradnju sa fakultetom shvatio kao obavezu da  pomogne obrazovanju kadrova“, saopštio je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma.

Povezana vest:  Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija u Delta Cityju

A dvogodišnji projekat saradnje odabranog tima profesora TMF-a sa timom Hemofarmovih eksperata rezultirao  je  i dopunom 10 predmeta i unapređenjem nastavnog programa na smeru Farmaceutsko inženjerstvo na TMF-u. Ovakvim projektom svi su na dobitku. Studenti su dobili priliku da uče od iskusnih profesionalaca u pogonima Hemofarma i upoznaju se sa najnovijim tehnologijama i proizvodnim procesima u farmaceutskoj industriji. TMF je dobio kvalitetniji studijski program, poboljšanje nastavnih uslova i stručnu edukaciju profesora. Hemofarm i celokupna farmaceutska industrija, ali i druge povezane delatnosti, dobijaju inženjere sposobne da se brže osamostale u praktičnom radu i idu u korak sa brzim razvojem tehnologija proizvodnje.

„Sa Hemofarmom imamo 30 godina dugu saradnju na stvaranju visokokvalifikovanih kadrova. Zahvaljujući zalaganju bivših studenata koji sada rade u Hemofarmu uspeli smo da udopunimo nastavne programe 10 ispita na smeru Farmaceutskog inženjerstva  i učinimo značajne pomake u domenu praktičnog rada. Čista soba je poslednja u nizu. Ali TMF nije samo obrazovna institucija već i naučno-istraživački centar koji svake godine iznedri veliki broj vrhunskih istraživača“, istakao je  prof. dr Đorđe Janaćković, koordinator projekta saradnje TMF-a i Hemofarma.

Povezana vest:  Princ Aleksandar Karađorđević: Srpski narod je ostao bez duhovnog vođe

U 21. veku kao  vremenu inovacija, kvaliteta, visokih standarda, neophodno je permanentno sticanje novih znanja  i mora se stalno ulagati u edukaciju kadrova.

„Tehnološko-metalurški fakultet je renomirana visokoškolska institucija koja  u okviru Beogradskog univerziteta zauzima visoko drugo mesto na Šangajskoj listi. Novi programi i praksa koju ostvarujemo zahvaljujući saradnji sa privredom i kompanijama kao što je Hemofarm, za nas na fakultetu je dodatni motiv i veliki korak u želji da vrhunske stručnjake zadržimo u Srbiji“, izjavio je prof. dr Petar Uskoković, dekan TMF-a.

Srpski obrazovni sistem prolazi kroz period transformacija i reformi. Usvojeni Zakon o dualnom obrazovanju značajan je pomak u kvalitetnijem osposobljavanju na srednješkolskom nivou, ali je nužno jačati i saradnju visokog školstva i privrede.