Novine u Beču u 2019. godini

///Novine u Beču u 2019. godini

Novine u Beču u 2019. godini

Nova godina donosi niz novina u Beču, od zabrane konzumiranja hrane u metrou, preko ograničenja za upis na određenim bečkim fakultetima, uvođenja policijske patrole na konjima i još dosta toga.

U javnom prevozu u Beču od 15. januara stupa na snagu zabrana konzumiranja hrane u metro-liniji U6. Kako je saopšteno, u početku neće biti izricane kazne za kršenje ovog pravila. U prvoj polovini 2019. godine bečki prevoznik Viner linijen (Wiener Linien) započinje redovan prevoz autonomnim autobusima na šest stanica u novom naselju Jezerski grad Aspern.

Povezana vest:  Viktoriji i Dejvidu Bekamu će se ispuniti želja – devojčica stiže na leto!

Kada je reč o saobraćaju, treba napomenuti takođe da će se ubuduće vožnja tzv. „koridorom života“ ili koridorom namenjenim za vozila hitne pomoći smatrati deliktom koji će se upisivati u vozačku dozvolu. Takođe je novost da se ukida ispit za vozačku dozvolu na turskom jeziku. Zatim, od jula ove godine nova e-vozila moraće da puštaju akustične signale za upozoravanje. Razlog je bezbednosni, jer su e-vozila pri malim brzinama veoma tiha tako da ih pešaci i vozači bicikla često ne čuju.

Povezana vest:  Isprobajte jedinstveni pronalazak na Supernatural festivalu: Solagro Recikl - bicikl koji reciklira limenke!

Na određenim fakultetima u Beču će u novoj godini broj mesta biti ograničen. U pitanju su sociologija, kulturna i socijalna antropologija, hemija i političke nauke kao i šumarstvo i drvna industrija na Poljoprivrednom fakultetu.

Starosna granica za konzumiranje cigareta u Austriji je sa 16 podignuta na 18 godina. Ta granica važiće i za korišćenje nargile i elektronskih cigareta. Kupovina i konzumiranje žestokih alkoholnih pića biće dozvoljeni tek od 18 godina.

Kada je u pitanju mobilna komunikacija u Beču počinje uvođenje 5G-mreže i prvi pametni telefoni se već pojavljuju na tržištu.

Povezana vest:  DOČEK 2015., Jubilarni bal pod maskama

Takođe jedna od novina u glavnom gradu Austrije je da do kraja aprila 2019. godine traje obuka jahanja za policajce koji će patrolirati na konjima. Nakon završene obuke na raspolaganju će biti 21 obučeni službenik i 12 konja koji će patrolirati najpre u parkovima na Dunavskom ostrvu i u okviru zabavnog parka Prater.

Slike:

Foto 1: Dvorac Šenbrun © WienTourismus/Christian Stemper

Foto 2: Pogled na dvorac Hofburg © WienTourismus/Christian Stemper

Foto 3: Autonomni autobus © Wiener Linien/Manfred Helmer

Foto 4: © PID/Christian Fürthner

By | 2019-01-05T12:26:54+00:00 januar 5th, 2019|U trendu|0 Comments

Leave A Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.