Društvene mreže izazivaju depresiju kod tinejdžerki

///Društvene mreže izazivaju depresiju kod tinejdžerki

Društvene mreže izazivaju depresiju kod tinejdžerki

Tinejdžerke imaju dvostruko veću šansu pojave simptoma depresije povezanih s korišćenjem društvenih mreža nego dečaci, najviše zbog zlostavljanja onlajn, poremećaja spavanja, kao i nezadovoljstva svojim telom i pada samopouzdanja, pokazali su rezultati istraživanja u Velikoj Britaniji.

U istraživanju koje je analiziralo podatke o gotovo 11.000 mladih ljudi u Velikoj Britaniji, istraživači su zaključili da su četrnaestogodišnje devojčice češći korisnici društvenih mreža, među kojima dve petine njih društvene mreže koristi više od tri sata na dan, dok isto čini petina dečaka.

Povezana vest:  Obama neće biti pozvan na venčanje princa Vilijama

Studija je pokazala da 12 posto umerenih korisnika društvenih mreža i 38 posto onih koji društvene mreže koriste duže (više od pet sati na dan), pokazuju znakove ozbiljnije depresije.

Kada je reč o procesima koji mogu biti povezani s korišćenjem društvenih mreža i depresijom, istraživači su otkrili kako je 40 posto devojčica i 25 posto dečaka imalo iskustvo zlostavljanja onlajn.

Poremećaji spavanja pojavljuju se kod 40 odsto devojčica, dok je kod dečaka reč o 28 posto. Anksioznost i loše spavanje povezani su s depresijom, javila je Hina.

Povezana vest:  DOČEKAJTE NOVU GODINU UZ X-PRESS 2 U BEOGRADSKOM KLUBU „KRUG”

Devojčice su takođe izložene većem riziku kada je reč o povezanosti korišćenja društvenih mreža i brige o izgledu svog tela, kao i samopouzdanja, ali u ovom je slučaju razlika između devojčica i dečaka manja, pokazalo je istraživanje.

Ivon Keli, profesorka na londonskom Institutu za epidemiologiju i zdravstvenu negu koja je jedna od vođa istraživanja, pozvala je roditelje i političare da obrate pažnju na rezultate studije.

„Ovi su rezultati jako relevantni za razvoj smernica koje se tiču sigurnog korištenja društvenih mreža, te pozivaju tu industriju da za mlade ljude odlučnije regulišu sate korišćenja društvenih medija“, rekla je Keli.

Povezana vest:  Motivaciono predavanje jednog od najpametnijih Srba, Uroša Petrovića

Dodala je da porodice takođe treba da razmisle o ograničavanju korišćenja mobilnih telefona u tinejdžerskim spavaćim sobama, kao i „kada je i gde je u redu vreme provoditi na društvenim mrežama“.

Istraživanje, koje je finansirao Savet za ekonomska i društvena istraživanja Ujedinjenog Kraljevstva (ESRC), objavljeno je onlajn u petak u časopisu „EClinicalMedicine“.

Photo by John Tuesday on Unsplash

By | 2019-01-06T18:40:33+00:00 januar 6th, 2019|U trendu|0 Comments

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.