Svi se rađamo sa određenim predispozicijama koje se mogu i ne moraju razviti. Period od rođenja do sedme godine je ključan u razvoju svakog od nas. Deca se u tom periodu igraju i na taj način upoznaju svet, istražuju, razvijaju svoje potencijale, razvijaju prva interesovanja, maštu i kreativnost. U tom periodu igračke su glavno sredstvo razvijanja svega pomenutog, pa je veoma važno da se deca igraju sa pravilno odabranim igračkama.

Svim roditeljima je u interesu da imaju srećno dete, ali tu sreću moramo posmatrati dugoročno.Deci treba usmeravati da kroz igru uče i razvijaju svoje pune potencijale i interesovanja, jer će od toga imati korist u odraslom dobu.

Povezana vest:  Humanost na delu

Igračka mora da zadovolji detetovu potrebu za igrom , ali i istraživanjem, imitacijom i pokretom.

Igračka treba da:

1. Bude bezbedna sa dva aspekta -funkcionalnog, da njegova funkcija pravilno usmerava dete -fizičko-hemijskog, da poseduje atest o zdravstvenoj isptavnosti

2. Bude prilagođena uzrastu

3. Podstiče na razmišljane

Pertini toys centar za zdrav rast i razvoj deteta čiji su članovi eminentni stručnjaci iz više oblasti (pedagozi, pedijatri, psiholozi, nutricionisti…) kontinuirano učestvuju u kreiranju igračaka i trude se da edukuju javnost o značaju korišćenja igračaka kako bi se razvili puni dečji potencijali. Današnje igračke idu u korak sa vremenom, odnosno idu u korak sa razvojem moderne tehnologije, pa je učenje kroz zabavu i igru omogućeno i na interaktivan način. Mnoge igarče imaju i zvučne i svetlosne efekte na čijem stvaranju je radio tim stričnjaka, kako bi svaka funkcija igračke imala pozitivan efekat na dete. Takođe, tradicionalne igre i igračke i dalje su veoma značajne za psiho-fizički razvoj dece.

Povezana vest:  Obama i Kluni igrali košarku

Pozitivan uticaj na razvoj dečjih interesovanja imaju društvene igre, interaktivni posteri znanja, memo pitalice, slagalice, edukativni koferi, konstruktori, 3d puzzle. Svaka od ovih igračaka na sebi svojstven način razvija dečje potencijale. Interaktivni posteri znanja sa zvukom: Životinje na farmi, Zanimanja, Delovi tela, Mapa Srbije, Mapa Evrope. Slagalice: Solarni sistem, Mapa Evrope, Kulture sveta… Memo pitalice: Učimo da gledamo na sat, Voće i povrće… Društvene igre: Ljudsko telo, Naša čula, Ekologija, Reciklaža, Hranimo se zdravo, Medin dan, Četiri carstva protiv Baš Čelika.

Povezana vest:  Pampers® i UNICEF su još jednom udružili snage za pomoć svoj deci sveta i pokrenuli kampanju za 2011. godinu „1 pakovanje = 1 vakcina”

Deca sa smetnjama u razvoju mogu imati značajne benefite ako se igraju sa precizno odabranim igračkama. Sa razvojem fine motorike koja može razviti kroz igru istovremeno se razvija i govorni aparat. Kada birate igračku, važno je da znate da možete da se oslonite na kompanije koje imaju stručni tim, jer se jedino tako istražuje šta je najbolje za našu decu.