Više od 150 mališana iz Prnjavora, ali i ostalih sela iz okoline Šapca, danas su dobili prvi vrtić u svom mestu. Fondacija Novak Đoković uložila je 32.761.460,00 dinara u rekonstrukciju, obnovu i opremanje stare zgrade Doma zdravlja, koja sada predstavlja objekat u okviru predškolske ustanove „Naše dete“ iz Šapca. Svečanom otvaranju prisustvovali su najbolji teniser sveta Novak Đoković i Jelena Đoković, globalna direktorka Fondacije.

Novak i Jelena su se tom prilikom družili i zabavljali sa najmlađim predstavnicima Prnjavora, koji su uz njihovu pomoć za svoj vrtić odabrali ime „Kolibri“.

„Biti dete je najlepša stvar. Tada smo najhrabriji, najotvoreniji prema svetu, spremni da istražujemo, da otkrivamo ljude i stvari. Zbog svega toga, detinjstvo je od ogromne važnosti za formiranje ličnosti u kasnijim fazama. Pružanje jednakih šansi deci iz svih krajeva naše zemlje predstavlja naš apsolutni imperativ i nešto čemu težimo, na šta nikada ne zaboravljamo. Uloga roditelja Jelenu i mene dodatno je okrenula brizi o najmlađima i baš zato nam je neizmerno drago što će mališani iz ovog mesta sada imati priliku da sklope nova prijateljstva i poznanstva, steknu prve ljubavi i simpatije, da uče, razvijaju svoju maštu čitajući knjige i slušajući najlepše bajke, zajedno se smeju i budu srećni“, rekao je Novak.

Povezana vest:  Novi parfem sa mirisom zombija

U okviru adaptacije starog Doma zdravlja zamenjene su sve instalacije, kako bi deca boravila u bezbednom okruženju, a prostor od 700 kvadrata opremljen je neophodnim nameštajem, didaktičkim materijalima i igračkama, dok  je izgrađeno i potpuno novo igralište u dvorištu zgrade.

„Drago nam je što u Mačvanskom Prnjavoru sada postoji vrtić, i što će deca konačno imati prostor u kom će moći da uče, da se druže i da dobiju pravu podršku. Fondacija Novak Đoković nastavlja da se bavi ulaganjem u rano obrazovanje naše dece, jer su prve godine života ključne za njihov pravilan razvoj. Ovo je 43. vrtić po redu u Srbiji koji smo renovirali ili izgradili, a cilj nam je da ih u narednom periodu bude još mnogo, jer se trudimo da promenimo na bolje statistiku po kojoj svako drugo dete nema pristup predškolskim ustanovama”, navela je Jelena Đoković, globalna direktorka Fondacije.

Povezana vest:  Da li ste znali da unosimo duplo više soli nego što nam je potrebno?

Prednost pri odabiru vrtića u koje će se ulagati imaju naselja gde nema objekata u okviru predškolskih ustanova, ili gde veliki broj dece čeka na upis.

„Među 4.000 ljudi koji žive u Prnjavoru, mnogo je roditelja sa decom uzrasta od tri do šest godina koja do sada nisu imala vrtić. Shvatili smo koliko je važno ulaganje u ovaj projekat i, u aprilu prošle godine, sa gradom Šapcem potpisali sporazum o saradnji. Sa našim partnerima uspeli smo da u najkraćem roku završimo proces rekonstrukcije. Rezultat je jedan moderan objekat, u kome će predškolci iz ovih krajeva od sada imati priliku da uče i ostvare svoj puni potencijal, a kao organizacija koja mnogo ulaže u obuke i edukaciju stručnog kadra, u saradnji sa našim implementacionim partnerom CIP-om obezbedili smo i akreditovane programe za čak 30 vaspitača. Gradu Šapcu, kao osnivaču PU i našem saradniku na projektu, izuzetno smo zahvalni na doprinosu koji je dao u realizaciji, u vidu izrade tehničke dokumentacije, kao i finansiranjem ugradnje stolarije na objektu. Takođe, zahvalila bih se i našim partnerima, među kojima su Banka Intesa, kompanije Tarkett, Empero line i Zorka Color“, rekla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije Novak Đoković.

Povezana vest:  Mesec zdrave kože glave i prelepe kose, besplatni saveti dermatologa u Beogradu i Kragujevcu

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović iskazao je zahvalnost Fondaciji Novak Đoković na nastojanju da svoj deci obezbedi uslove za srećnije detinjstvo.

„Ponosni smo na činjenicu da u Šapcu nema liste čekanja za upis u vrtiće, a sada se možemo pohvaliti i jednim od najmodernijih objekata u Srbiji. Vrtić u Prnjavoru je značajan doprinos ostvarivanju naše težnje da izjednačimo uslove odrastanja i učenja u gradu i na selu“, istakao je Zelenović.

Direktorka PU „Naše dete“ Sandra Mićić, kazala je da će, zahvaljujući ovom projektu, Šabac proširiti mrežu vrtića za još tri grupe celodnevnog boravka, jasle i jednu grupu Školice života. Ona je dodala da se otvaranjem ovog objekta poboljšavaju uslovi za kvalitetan rani razvoj i odrastanje dece, te da je stručno usavršavanje za zaposlene značajno za dalji napredak rada cele ustanove.

PHOTO: Jelena Ivanović