Puzzle, igranje šaha, kartanje i slične društvene igre možda ne mogu usporiti proces starenja mozga, ali ga mogu zaštititi na neki drugi način.

Kada je reč o zdravlju mozga, istraživači su davno došli do zaključka da je on zdraviji što ga više koristimo. Ali, najnovijim istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ, došlo se do zaključka da aktivnosti koje zahtevaju mentalnu angažovanost, kao što su čitanje i ispunjavanje ukrštenica, mogu pomoći mozgu da se odupre demenciji kasnije u životu.

Povezana vest:  NOVA COSTA U CENTRU BEOGRADA

U najnovijoj studiji, starije osobe koje su izjavile da su tokom života uživale u društvenim igrama imale su manju verovatnoću da obole od mentalnih bolesti u odnosu na druge starije osobe. Naime, ovi ljudi su pokazali u standardnim testovima mentalne oštrine da imaju bolje moždane performanse u odnosu na ljude koji nisu igrali društvene igre.

Povezana vest:  Šarm Italije uz Dr.Oetker Ristorante pizze

Najnovija studija obuhvatila je skoro 500 starijih osoba u Velikoj Britaniji koje su radile isti test inteligencije i to 11 godina u kontinuitetu. Počevši od 64 godine života, one su odgovarale na pitanja o tome da li se bave intelektualno stimulativnim aktivnostima, kao što su rešavanje zagonetki, igranje društvenih igara ili čitanje.

Naučnici su zaključili da ovo isto vredi i za decu i mlađe osobe, prenosi Health24.

Povezana vest:  "Кreativno pero“ na međunarodnoj olimpijadi u robotci „FIRST Global Challenge 2021 – Discover and Recover“

Photo: Pixabay