U susret Međunarodnom danu planete Zemlje, Vaspitno-obrazovni sistem „Kreativno pero“ tokom meseca aprila realizuje niz aktivnosti koje imaju za cilj da povećaju svest ljudi o ugroženosti životne sredine. Đorđe Ogrizović, student Tehnološko-metalurškog fakulteta – smer inženjerstvo zaštite životne sredine, održao je niz predavanja na temu „Zagađenje vazduha i vode i važnost biljaka za životnu sredinu“ u predškolskoj ustanovi, osnovnoj školi i gimnaziji, a najmlađi su imali i priliku da recikliraju papir.

Na inicijativu Đorđa Ogrizovića, u cilju promocije zaštite životne sredine, ali i održivog razvoja, uz podršku humanitarne organizacije „Nađi Raula“, 5. aprila upriličen je susret učenika Gimnazije „Kreativno pero“ i ETŠ „Mija Stanimirović“ u gradu Nišu, radi razmene ideja i iskustava. Nakon prijema u Gradskoj kući, gde su podeljene ekološke zahvalnice učesnicima razmene, prisutnima se obratio gradonačelnik grada Niša, gospodin Darko Bulatović, kao i direktori škola koje su učestvovale u razmeni, gospođa Gordana Kedžić i gospodin Aleksandar Stevanović. Ideju je podržalo i JKP „Medijana“ donacijom sadnica, koje su učenici obe škole zasadili kao sadnice prijateljstva, prilikom posete školi domaćina. Učenici iz Beograda su takođe imali priliku da se upoznaju sa istorijom i znamenitostima grada na Nišavi.

Povezana vest:  Marvel: Spajdermen više nije belac

Na Dan planete Zemlje, 22. aprila, Vaspitno-obrazovni sistem „Kreativno pero“ uzvratiće gostoprimstvo svojim domaćinima iz Niša, učenicima ETŠ „Mija Stanimirović“, kada će i u Beogradu zajedno posaditi sadnice prijateljstva, kao podsetnik na važnost očuvanja životne sredine i mogućnost da spasavanje planete postane deo svakodnevnog načina života. Učenici i njihovi roditelji imaće priliku da 17. aprila učestvuju u radionici iz oblasti cirkularne ekonomije „Proizvedi svoju bukovaču“, jedinstvenoj radionici proizvodnje organskih bukovača u kućnim uslovima, koju priprema i vodi renomirani biolog, predavač i gost mnogobrojnih svetskih organizacija i institucija na temu cirkularne ekonomije, član Zero Emissions Reasearch and Initiatives – osnovan pod pokroviteljstvom UN, Ivanka Milenković. U okviru programa Global Perspectives, tokom ovog meseca učenici će istraživati kakvo je stanje na beogradskim zelenim površinama, utvrđivati uzroke eventualnih problema i praviti pla kako da pomognu da se zelene površine obogate i budu čiste i uredne.

Povezana vest:  Anti-age nega koja je potrebna vašoj koži