Beč slavi 100 godina stanogradnje

///Beč slavi 100 godina stanogradnje

Beč slavi 100 godina stanogradnje

Grad Beč uveliko se priprema za proslavu jubileja 100. godišnjice od početka gradske i socijalne stanogradnje. U proleće 1919. godine počeli su građevinski radovi na izgradnji kompleksa „Meclajnstaler hof“ koji se smatra prvom tipičnom opštinskom stanogradnjom u posleratnom Beču. Od tada se stanogradnja u Beču konstantno razvijala i to uz naglašeni socijalni karakter koji je mnogim generacijama Bečlija omogućio priuštivo stanovanje. Danas se bečki model gradske i socijalne stanogradnje smatra jedinstvenim i jednim od najuspešnijih koncepata stambenog zbrinjavanja u svetu.

Povezana vest:  „UMREŽAVANJE” – UPOTREBA INTERNETA ZA DOBROBIT ZAJEDNICE

Prema rečima Katrin Gal, članice gradske vlade Beča zadužene za stanovanje, jubilej 100 godina stanogradnje u Beču jeste mnogo više od istorijskog datuma. Jubilej označava posvećenost i opredeljenost priuštivom stanovanju i kvalitetnom životu, ističe Gal i napominje da danas skoro pola miliona stanovnika Beča živi u opštinskim stanovima. Ukoliko se njima pridodaju i Bečlije koje žive u programima podsticajnog stanovanja onda se dolazi do skoro dve trećine stanovnika austrijske prestonice koji žive u zgradama povezanim na nekin način sa socijalnom stanogradnjom.

Povezana vest:  Pokažite svoj slikarski talenat na platou iza zgrade Geozavoda

Godina jubileja nazvana „100 godina gradske stanogradnje“ biće obeležena brojnim manifestacijama. Zvanični početak proslave biće 9. maja upravo u kompleksu „Meclajnstaler hof“. Osim toga planiran je i koncert Bečkog simfonijskog orkestra pod otvorenim nebom u jednom od gradskih stambenih kompleksa. Zainteresovani će biti u mogućnosti i da učestvuju u stručnim vođenjima kroz istorijat bečke stanogradnje, a takođe će se organizovati i autobuska razgledanja najznačajnijih opštinskih stambenih kompleksa.

Povezana vest:  Doucen Kros postala mama

© Copyright: WienTourismus/Nanja Antonczyk

 

By | 2019-04-10T00:09:54+00:00 april 10th, 2019|U trendu|0 Comments

Leave A Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.