Forum za odgovorno poslovanje i SMART Kolektiv organizovali su jedanaesti po redu godišnji volonterski događaj „Naš Beograd“, posvećen korporativnom volontiranju i podsticanju angažovanja zajednica.

Ovim događajem otvoren je Festival filantropije, koji će se održati u Beogradu i Novom Sadu od 25. do 29. maja 2019. godine. Festival filantropije je organizovan od strane Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Savet za filantropiju, koji predvodi premijerka Ana Brnabić, takođe podržava ovaj događaj.

Ovogodišnji volonterski događaj „Naš Beograd“ posvećen je očuvanju šume „Stepin Lug“, gde su zaposleni u društveno odgovornim kompanijama postaviti stolove i klupe za piknik, sakupili smeće, napravili i postaviti kućice za ptice, i postavili informativne table o značaju očuvanja prirodnih resursa ove šume.

Otpravnik poslova Ambasade SAD u Beogradu, Kurt D. Donnelly, pridružio se događaju sa kolegama – volonterima iz Ambasade i ovim povodom izjavio da su „razlog zbog čega je ova priča toliko uspešna upravo ljudi koji ovde dolaze svake godine, ulažu svoje vreme i energiju da bi Beograd postao lepši. Moje kolege iz Ambasade i USAID-a svake godine sa radošću očekuju ovaj događaj kako bi radili zajedno sa lokalnom zajednicom, čiji smo i mi deo i zovemo je svojim domom, makar nekoliko godina svog života.“

Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekao je da je promocija kulture davanja u medijima, građanima i kompanijama jedan od ciljeva rada Saveta za filantropiju Vlade Republike Srbije, a aktivna podrška građana i kompanija od ključne je važnosti za razvoj filantropije.

Povezana vest:  Neoplantina "Piteca" pašteta na afričkom tržištu

Ovogodišnji Festival Filantropije ima poseban fokus na decu, koja su u prilici da od malena uče koliko je filantropija važna za izgradnju boljeg i pravednijeg društva.“ Pored niza radionica za decu biće organizovane filantropske šetnje, obilasci zadužbina, volonterske akcije, dan davanja knjiga, humanitarni turnir u košarci kao i predstava i izložba pod nazivom „Mladi i filantropija“.

Povezana vest:  Budući sastav Vlade Srbije

„Svi ovi događaji pokazuju koliko su dobročinstvo i solidarnost važni za društvo i unapređenje kvaliteta života u zajednici. Zbog toga će fokus u obeležavanju Nacionalnog dana davanja devetog oktobra upravo biti na podsticanju angažovanja lokalne zajednice„, istakao je Nerić.

Kompanije koje učestvuju u ovom događaju ukljućuju Eurobank Srbija, Unicredit Bank Srbija, Lidl Srbija, Bambi, Adria Media Group, Represent Communication, i druge.

Samo danas je sa nama preko 200 volontera iz više od dvadeset organizacija i kompanija i učestvovaće u uređivanju dvanaest različitih lokacija. Poslednjih deset godina održavanja smo na pozitivan način dotakli preko 15 000 naših sugrađana“, naveo je u svom obraćanju Neven Marinović, direktor SMART Kolektiva. „ Radili smo u ustanovama socijalne zaštite, družili se sa starijima, podržavali inkluziju osoba sa smetnjama u razvoju, pomagali beskućnicima i pokazivali da je važno da lično budemo uključeni u rešavanje problema u društvu u kome živimo i radimo. Volonterski program koji sprovode kompanije članice Foruma za odgovorno poslovanje pokrenut je sa idejom da zaposleni i kompanije mogu da na ovaj način pomognu društvu i onima kojima je pomoć potrebna.

Povezana vest:  Upoznajte NIVEA Cellular profesionalne serume - dva moćna saveznika koja znaju kako da zadržite mladolik izgled

Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, proglasila je Festival filantropije otvorenim i zahvalila se USAID-u na podršci i parnetstvu od početka.

Mi slavimo filantropiju svaki dan. Filantropija je važan segment naše istorije, mi smo nacija zadužbinara, a ovo je najbolji način na koji možemo to da pokažemo.“

Ostali članovi Koalicije za dobročinstvo su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.