Energetska pića, kao pića najnovije generacije, poslednjih godina su preplavila tržište prateći potrebe savremenih potrošača. Prema mišljenju nutricionista, svojim nutritivnim sastavom zadovoljavaju kriterijume naziva „energetska“ zato što vrlo brzo posle konzumacije dolazi do povećanja budnosti, koncentracije i priliva energije neophodnih za obavljanje kako svakodnevnih, tako i složenih fizičkih aktivnosti. Uzevši u obzir njihov specifičan sastav koji izaziva direktan fiziološki odgovor organizma, važno je da se pri izboru energetskih pića opredelimo za proizvođače koji koriste vrhunske sirovine, poštuju stroge procedure o higijensko-sanitetskim uslovima tehnološkog procesa proizvodnje, i ne sadrže konzervanse, već podležu pasterizaciji, što dodatno doprinosi kvalitetu proizvoda.

Visokokvalitetna energetska pića sadrže visok procenat vode i stoga su pogodna za nadoknadu tečnosti u organizmu, pogotovo u toplijem periodu godine, kada su potrebe za tečnošću povećane.

Povezana vest:  Johnny Depp i Vanessa Paradis ne peru se i smrde

„Šećer koji se nalazi u ovim pićima utiče na brzi priliv energije što direktno utiče na porast glukoze u krvi, inicirajući lučenje insulina, tako da osobe koje boluju od Diabetes Mellitusa (šećerne bolesti) moraju da budu obazrive prilikom upotrebe energetskih napitaka. Sa druge strane, u slučaju naglog pada šećera u krvi, dijabetičari opravdano mogu da popiju energetsko piće radi brzog regulisanja glikemije i izbegavanja daljih komplikacija. Kofein sadržan u energetskim pićima utiče na bolji dotok krvi do mozga i istovremeno povećava budnost zbog povećanja srčane frekvencije, pa se zato osobama sa srčanim problemima ograničava unos ovih pića“, objašnjava nutricionista dijetetičar- specijalista javnog zdravlja, Ana Todorović.

Taurin, sastojak visokokvalitetnih energetskih napitaka, je aminokiselina koja se u velikoj količini može naći u srcu i mozgu, i dodaje se energetskim pićima sa ciljem poboljšanja fizičke aktivnosti. Uočen je pozitivan uticaj ove aminokiseline na kontrolu visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja zbog njenog jakog antioksidativnog dejstva. Taurin utiče na mentalne sposobnosti (pamćenje, pažnju) i bezbedan je za odrasle, a važno je i naglasiti da se višak taurina izlučuje putem bubrega. U sastavu visokoenergetskih pića prisutni su vitamini iz grupe B koji blagotvorno utiču na naš vid, kožu i mentalne sposobnosti, smanjuju umor i povećavaju dotok energije.

Povezana vest:  Trostruka uloga Sergeja Trifunović u novoj reklami za Chipsy Domaćinski

Ključ je u umerenosti

Evropska agencija za bezbednost hrane (European Food Safety Authority- EFSA), posle sprovedene kredibilne studije, utvrdila je da 400 mg dnevnog unosa kofeina ne predstavlja nikakve zdravstvene rizike kod odraslih osoba u opštoj populaciji. Jedna limenka od 250 ml energetskog pića sadrži 80 mg kofeina što je ekvivalent šoljici espresa, dve šolje crnog čaja ili 150 g čokolade. Iako se energetski napici ne preporučuju deci i trudnicama, podaci ukazuju da oni unose kofein posredstvom drugih namirnica u istoj, ili čak i u većoj količini.

Povezana vest:  Saradnja Canona i Stelle McCartney

„Jedan proizvođač visokokvalitetnih energetskih pića nedavno je kreirao nov, inovativan  proizvod. Ovaj napitak sadrži čak 60% manje šećera u odnosu na uobičajenih 10,9g/100ml, kao i BCCA esencijalne aminokiseline – leucin, izoleucin i valin, koje organizam ne može samostalno da sintetiše, a veoma su važne jer utiču na oporavak, očuvanje i izgradnju mišićne mase. U slučaju deficita energije, organizam je crpi iz ovih aminokiselina. L karnitin, koji je takođe prisutan, učestvuje u procesima sagorevanja masti i povoljno utiče na kardiovaskularni sistem“, objašnjava nutricionista Ana Todorović.