Na takmičenju organizovanom u okviru edukativne kampanje „Zaštita za sve” odeljenje IV-2 Osnovne škole “Dimitrije Todorović Kаplаr” iz Knjаževca”, osvojilo je nagradu za opremanje učionice u protivvrednosti 250 000 dinara.

Takmičenje u znanju o odgovornom ponašanju na suncu, na kome je učestvovalo pet odeljenja osnovnih škola iz Srbije, održano je danas u Hali sportova „Ranko Žeravica” na Novom Beogradu. Priliku da se takmiče na ovom zanimljivom turniru i osvoje atraktivnu nagradu imalo je oko 100 osnovaca, zahvaljujući svojim učiteljicama, čije su se nastavne metode na temu zaštite od sunca izabrane kao najbolje na konkursu „Dva lica sunca”.

“Veoma mi je drago što su moji četvrtaci osvojili ovu nagradu, i zbog njih i zbog budućih generacija koje će boraviti i učiti u lepšoj i savremenijoj učionici. I deca i ja smo bili motivisani konkursom “Dva lica sunca” da na kreativan način saznamo nešto novo, što utiče ne samo na obrazovanje, već i na zdravlje. Deca sada znaju kako da bezbedno borave na suncu i ta saznanja i navike će prenositi na drugu decu, članove porodice i ljude u njihovom okruženju,” izjavila je nakon prijema simboličnog čeka Gordana Janevska, profesor razredne nastave Osnovne škole “Dimitrije Todorović Kаplаr” iz Knjаževca.

Povezana vest:  Beč: najbolji kvalitet vazduha u poslednjih 40 godina

Na takmičenju su učestvovala i odeljenja osnovnih škola „Jovаn Jovаnović Zmаj” iz Aleksinаčkog Rudnika, „Knez Simа Mаrković” iz Bаrаjeva, „Rаdislаv Nikčević” iz Mаjura i „Sаvа Šumаnović” iz Beogrаda.

Edukativna kampanja „Zaštita za sve” za cilj ima učenje dece i informisanje roditelja i prosvetnih radnika o odgovornom ponašanju na suncu. Kampanju sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

“Cilj kampanje „Zaštita za sve”, koju sprovodimo već dve godine, je da odgovorno ponašanje na suncu postane deo zdravih životnih navika naše dece. Stav svetske zdravstvene organizacije je da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja, a preporuka da se sa edukacijom počne baš u ovoj uzrasnoj grupi,“ izjavila je Nada Miletić-Nevajda, iz Eucerin Srbija.

Povezana vest:  Dejvid Haselhof u Plesu sa zvezdama

Takmičenje u Hali sportova organizovano je po principu popularnih igara bez granica. Učenici iz svih pet škola pokazali su izuzetno znanje o efektima sunca na zdravlje i kožu i potrebnim merama zaštite. U tome su imali pomoć drugara, roditelja i prijatelja, koji su ih bodrili sa tribina.

“Dečja koža je mnogo podložnija negativnim dejstvima UV zraka od kože odraslih osoba i zahteva posebne mere zaštite od sunca. Oštećenja koja u detinjstvu nastaju usled nezaštićenog boravka na suncu iskazuju se u kasnijim godinama i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Zato je veoma važno učiti i naučiti decu kako da se štite,“ rekla je povodom takmičenja doc. dr Jelena Stojković Filipović, sa Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, član Stručnog saveta kampanje „Zaštita za sve”.

Takmičenje održano danas u Hali sportova je završnica konkursa „Dva lica sunca“ organizovanog u okviru kampanje „Zaštita za sve“. U okviru ove kampanje tokom 2018. godine u šest najvećih škola u Srbiji postavljeni su UV indikatori, specijalni merači UV zračenja, koje je na konkursu ove godine dobilo još 20 škola.

Povezana vest:  Započeta priprema malih i srednjih preduzeća za izlazak na inostrana tržišta uz pomoć mentoringa

“Tokom kampanje smo organizovali i online edukaciju za učitelje o odgovornom ponašanju na suncu, koju je prošlo 850 učitelja iz 361 škole iz preko dvestotine gradova u Srbiji. Svim ovim aktivnostima želimo da doprinesemo proširivanju znanja o dejstvu sunca na kožu i zaštiti od sunca kod dece i da učitelje podstaknemo da svoje znanje, na način prilagođen ovom uzrastu, aktivno i konstantno prenose deci,“ dodala je Sandra Pajović, predstavnik Fonda B 92

Tokom boravka u Hali sportova decu je animirao poznati glumac i voditelj emisije za decu „Plava ptica” Osman Ahmet. Takmičenju je prisustvovao i dinosaurus Ceri, junak edukativne video-igrice “Sunčane avanture” o zaštiti dečje kože od sunca, takođe osmišljene u okviru kampanje „Zaštita za sve”.

Nakon uzbudljive avanture u Hali sportova, deca su sa nestrpljenjem očekivala posetu Muzeju nauke i tehnike, koju su organizatori kampanje priredili za sve učesnike takmičenja.