Beč: gluve osobe kao vaspitači u vrtićima

///Beč: gluve osobe kao vaspitači u vrtićima

Beč: gluve osobe kao vaspitači u vrtićima

Gluve i nagluve osobe često su isključene iz brojnih profesija. U glavnom gradu Austrije osmišljen je koncept kako bi se otvorila nova zanimanja. Tako se šest gluvih osoba školovalo za posao vaspitača u obdaništu. Ovi pedagozi-asistenti završili su trogodišnje školovanje i počinju da rade sa gluvom i nagluvom decom u gradskim vrtićima. Od novih pedagoga profitiraće ne samo gluva deca već i ona deca koja nemaju problema sa sluhom. „Svaka reč koju jedno dete u znakovnom govoru nauči je resurs koji može da se iskoristi“, kaže direktorka za elementarnu pedagogiju Grada Beča, Nikol Kaltajs. „Deca se uče novim mogućnostima izražavanja“.

Povezana vest:  Novembarska Moda za poneti 23, 24. i 25. novembra u KC Grad

Školovanje je omogućeno zahvaljujući inicijativi školskog instituta „Equalizent“ i podršci Ministarstva za socijalna pitanja kao i Službi za zapošljavanje. Tako je za vreme školovanja omogućeno finansiranje usluga prevodioca za znakovni jezik. Kako je predviđeno projekat bi trebalo da se proširi i na pedagoge specijalizovane za vannastavne aktivnosti.

Pošto se u Beču sve više škola gradi sa celodnevnim boravkom i u toj oblasti postoji potreba za ovom novom profesijom. U poslepodnevnim satima pedagozi za vannastavne aktivnosti provodili bi vreme sa gluvom i nagluvom decom.

Povezana vest:  Koja poznata ličnost ima najskuplji verenički prsten?

PHOTO: PID/Votava Martin

By | 2019-07-12T18:35:13+00:00 jul 12th, 2019|U trendu|0 Comments

Leave A Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.