Grozdana Olujić o NIN-ovoj nagradi za roman godine

 

nin-logoDobitnica NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2009. godini Grozdana Olujić izjavila je danas da je veoma srećna zbog tog priznanja, koje predstavlja „preokret u životu“ svakog pisca. Olujicheva je na konferenciji za novinare u prostorijama NIN-a, na koju je došla neposredno pošto je žiri saopštio da je dobila priznanje, rekla da je njen nagrađeni roman „Glasovi u vetru“ knjiga „o sto godina života jedne porodice i jednog naroda, o jeziku koji pamti ko smo, šta smo i šta možemo da budemo“.

-Roman se 30 godina taložio negde u meni, a prošle godine je počeo da se piše sam od sebe. To je i mene iznenadilo, jer je to prvi put da mi se dogodilo da jedna knjiga jednostavno nameće svoj ritam, svoje junake, svoje probleme, mada, to su problemi svih nas – rekla je Olujićeva.

Povezana vest:  Uručena priznanja pravim herojima Srbije!

Prema njenim rečima, kolektivne seobe lakše su od pojedinačnih, jer kada čovek putuje sam, kao junak njenog romana „Glasovi u vetru“, suočen je sa borbom da ne bude zaboravljen, da nađe svoje korene, da bude ono što jeste, da se izbori za svoj identitet.

-Ja svog junaka vraćam u zemlju, za razliku od mnogih koji se ne vrate. Vraćam ga s određeno misijom – da pomogne deci, da se bavi jezikom i lečenjem. Tri veća zadatka nije mogao da da sebi – rekla je Olujićeva.

Na pitanje novinara kako se oseća kao treća žena koja je dobila NIN-ovu nagradu Olujićeva je odgovorila da joj je mnogo draže zbog toga što je prva žena čije je delo objavljeno u jubilarnom, stotom kolu Srpske književne zadruge.

Povezana vest:  Pet efektnih načina kako da iskoristite kafu u nezi kože, kose i stopala

-Žene u srpskoj literaturi počinju da bivaju sve brojnije i dobro pišu. Čak je i u konkurenciji za ovu nagradu bilo više žena… Ono što je najvažnije jesu dobar izdavač i radoznali čitaoci – rekla je Olujićeva.

U užem izboru za ovogodišnje priznanje bili su i „Prsti ludih očiju“ Rajka Vasića, „Tri slike pobede“ Zvonka Karanovića, „Taoci“ Sandre Petrušić, „A ako umre pre nego što se probudi“ Đorđa Pisareva, „Konstantinovo raskršće“ Dejana Stojiljkovića i „Park kamen maćado“ Mirjane Urošević.

Za roman „Glasovi u vetru“ glasali su Milo Lompar, Mladen Šukalo i Aleksandar Jovanović, dok su Aleksandar Ilić i Milan Vlajčić glasali za roman „Ljetopis vječnosti“ Žarka Komanina.

Povezana vest:  Heroji Beograda – jedinstven projekat Ada Mall-a za početak 2023. godine

Laureatkinji pripada nagrada u vrednosti od 10.000 evra i NIN-ova diploma, a priznanje će joj biti uručeno 22. januara na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu. Pokrovitelj nagrade ove godine je Srpski poslovni klub „Privrednik“.

NIN-ova nagrada dodeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik tog priznanja bio je Dobrica Ćosić, za roman „Koreni“. Prošle godine nagrada je dodeljena Vladimiru Pištalu za roman „Tesla, portret među maskama“.

Olujićeva je treća žena koja je dobila NIN-ovu nagradu. Priznanje je 1988. godine dodeljeno Dubravki Ugrešić za knjigu „Forsiranje romana reke“, a 1995. Svetlani Velmar Janković za roman „Bezdno“.