produzi_zivotProduži život

 

Danas je posetom glumca Radoša Bajića i ministra zdravlja prof. dr Tomice Milosavljevića,  počela akcija posete poznatih ličnosti deci na dijalizi u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, pod nazivom „Dan poznatih“.  Cilj ove akcije, koju u okviru kampanje za podršku programu transplantacije “Produži život”, organizuje Udruženje prijatelja i roditelja dece bubrežnih bolesnika „Sve za osmeh“ i Ministarstvo zdravlja,  u saradnji sa  Univerzitetskom dečjom klinikom,  je da se deci ulepšaju dugi i teški časovi na dijalizi, kao i skretanje pažnje javnosti na one koji čekaju na transplantaciju.

 

Radoš Bajić i ministar Milosavljević podelili su deci novogodišnje paketiće, koje su obezbedile agencija Contrast i EFG banka, a je Radoš ih je malo zabavio podsećajući na seriju  „Selo gori“.

Povezana vest:  Održana revija novog brenda Renata Balestre, “BALESTRA”

 

Centar za hemodijalizu i transplantaciju “Prof. Dr Milana Popović Rolović“ Univerzitetske dečje klinika u Beogradu, je jedini specijalizovani centar za lečenje dece kojoj su otkazali bubrezi na teritoriji naše zemlje, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Ove godine, obeležava se 30 godina  postojanja Centra, a sledeće, 25 godina od prve transplantacijebubrega na Dečjoj klinici. Tokom 30 godina postojanja, obavljeno je 56 transplantacija, 45 sa živog srodnog donora i 11 sa kadavera.

Povezana vest:  Pogled u budućnost: „Polipilula” deli Evropu

 

Tokom 2010. godine, u Univerziteskoj dečjoj klinici obavljeno je 5 kadaveričnih transplantacija od ukupno 11 u poslednjih 10 godina. Međutim, i dalje se vreme čekanja dece na transplantaciju bubrega meri godinama.

 

Kampanja za podršku programu transplantacije „Produži život“ u Srbiji zvanično je pokrenuta pre godinu dana,  uz veliku podršku medija,  i do danas je preko 50000 građana odlučilo da se priključi i zavešta organe. Da bi se povećala verovatnoća da bude dovoljno organa za presađivanje onima kojima je to neophodno, važno je da što više građana razume značaj transplantacije. Zahvaljujući porodicama koje su u teškim trenucima imale snage za solidarnost, humanost i odgovornost prema zdravlju drugih, i angažovanju timova za transplantaciju, u 2010. godini je bilo 36 donora, obavljeno je 79 kadaveričnih transplantacija, što je  više nego ikada ranije.

Povezana vest:  Megan Fox ponovo ponela titulu najseksi žena na svetu

 

U junu ove godine, glavni junaci TV serije „Selo gori, a baba se češlja“, braća Radašin i Milašin – Radoš Bajić i Milorad Mandić Manda potpisli su donorske kartice i priključili se Nacionalnoj kampanji Ministarstva zdravlja „Produži život“ kao podrške programu transplantacije.