Pedeseto izvođenje baleta „Kraljica Margo“ 

kraljica_margo_1Balet „Kraljica Margo“, na muziku Gorana Bregovića u koreografiji Krunislava Simića, biće pedeseti put izveden na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u utorak, 2. februara, najavio je danas nacionalni teatar. 
Tim povodom, pre predstave, u foajeu druge galerije biće otvorena autorska izložba fotografija Srđana Mihića „Kraljica Margo“.
Svetska premijera baleta „Kraljica Margo“ prema poznatom romanu Aleksandra Dime u koreografiji Simića na muziku Bregovića bila je 1. decembra 2005. godine. 
Veliki publicitet ovoj predstavi donela je i nova muzika Bregovića, koji je 1994. godine komponovao muziku i za istoimeni film. 
Predstava ubrzo postaje hit, dobija atribut „neviđenog baletskog spektakla“ a na Dan pozorišta 2006. godine proglašena je najboljom u sezoni. 
Pored domaće scene, balet „Kraljica Margo“ ostvario je uspešna gostovanja u svetu: na festivalu Iberoamerikano u Bogoti, marta 2008. godine kao i sa pođednakim uspehom u Solunu iste godine. 
Predstava je prošle godine sa ogromnim uspehom odigrana na festivalima u više gradova Meksika i Španije. 
Naslovnom ulogom u ovoj predstavi, prvakinja baleta Duška Dragičević je obeležila 20 godina umetničkog rada. 
Kao tumači istaknutih uloga na premijeri su nastupili i Konstantin Kostjukov, Konstantin Tešea, Milica Bezmarević, Svetozar Adamović, Milan Rus, Jovan Veselinović, Dejan Kolarov, Aleksandar Ilić, Nikica Krluč, Bojana Žegarac i Tamara Ivanović. 
Orkestrom Narodnog pozorišta je dirigovala Vesna Šouc koja će dirigovati i na pedesetom izvođenju baletskog spektakla. 
U naslovnoj ulozi nastupiće Mila Dragičević uz istu solističku podelu kao na premijeri. 

Povezana vest:  Još četiri dana za prijavu na Belgrade Crowdfunding Convention