Princ_Vilijam_i_Kejt_Midlton_GettyImages_109423692

Kontroverzni spisak zvanica na kraljevskom venčanju

Spisak zvanica na venčanju princa Vilijema i Kejt Midlton izazvao je kontroverze u britanskoj javnosti pošto su na događaj pozvani monarsi nekih zemalja koje su meta kritika zbog nepoštovanja ljudskih prava, dok pozivnice nisu dobila dva bivša britanska premijera.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovale su Vilijema i Kejt zbog toga što su uputili pozivnice članovima kraljevskih porodica iz Bahreina, Saudijske Arabije, Omana, Bruneja, Katara, Svazilenda, Lesota, Butana i Kuvajta, zemalja u kojima se, prema njihovoj oceni, ne poštuju potpuno ljudska prava, navodi agencija Frans pres.

Povezana vest:  Leto dobre zabave, sporta i sjajnih popusta u novom centru grada

Istovremeno, britanska štampa ukazuje na to da bivši britanski premijeri Toni Bler i Gordon Braun, iz redova laburista, nisu pozvani na venčanje u petak, za razliku od svojih prethodnika, konzervativaca Margaret Tačer i Džona Mejdžora.

Predstavnici britanske kraljevske porodice objasnili su da Bler i Braun nisu pozvani jer, za razliku od Tačerove i Mejdžora, nisu vitezovi Reda podvezice, najvišeg britanskog odlikovanja, preneo je „Sandej telegraf“.

Povezana vest:  Gloub: Sledeći britanski kralj je Vilijam, a ne Čarls

Iz Vilijemove kancelarije je poručeno da venčanje nije državni događaj i da nema razloga da Bler i Braun dobiju pozivnice. Mejdžor, koji je imao ulogu specijalnog čuvara prinčeva Vilijema i Harija posle smrti njihove majke, princeze Dajane, potvrdio je dolazak na venčanje, dok je Tačerova odgovorila da ne može da prisustvuje ceremoniji iz zdravstvenih razloga.

Povezana vest:  Belgrade Beer Fest u “Indipendentu“