svemir_Grupna_fotografija

Svečano otvorena UŠĆE i Štark Bananica svemirska avantura – putovanje u kosmos za decu!

Danas je u UŠĆE Shopping Centru uz prisustvo brojih mališana svečano otvorena „UŠĆE & Štark Bananica svemirska avantura”, jedinstvena edukativna izložba namenjena deci uzrasta od 5 do 10 godina. Cilj postavke je da se najmlađima na jedinstven i zabavan način prenesu osnovna znanja o svemiru te da im se kroz zanimljive sadržaje, približi astronomija kao nauka i na popularan način prenesu priče o sunčevom sistemu i putovanjima čoveka na Mesec.

Od 2. maja do 01. juna 2011. UŠĆE Shopping Centar svim zainteresovanim mališanima omogući će da besplatno učestvuju u edukativnom programu „UŠĆE & Štark Bananica svemirska avantura” koji podrazumeva brojne aktivnosti kao što su: oblačenje astronautskih odela, predavanja o svemiru, sunčevom sistemu, izložbe fotografija. Osim toga, deca su u prilici da prođu kroz kratku svemirsku simulaciju „kobajagi“ hodanja po mesecu u bestežinskom stanju, kao  i da vide pravo astronautsko odelo. Najmađi posetioci UŠĆA upoznaće sunčev sistem i nebeska tela koje on uključuje prisustvujući izložbama fotografija i posmatrajući makete najpoznatijih svemirskih letelica i proučavati maketu čuvenog svemirskog teleskopa Hubble.

Povezana vest:  Prvi sajam za žene se otvara u petak, 20. maja

“Izložba „UŠĆE & Štark Bananica svemirska avantura” predstavlja značajan pomak u učenju o nebeskim telima, jer su zahvaljujući ovoj izložbi naša deca po prvi put u prilici da vide i neposredno „osete“ čari kosmosa. Osim što će da steknu neposredno iskustvo obilazeći izložbu u UŠĆU, deca će naučiti više o planetama koje će im biti predstavljene u vidu viseće postavke iznad glavnog trga UŠĆA. Ove i brojne druge mogućnosti učiniće da njihov, verovatno, prvi „susret“ sa kosmosom u UŠĆE Shopping Centru, ostane nezaboravan. Verujemo da će se i njihovi roditelji uživati gledajući kako im deca saznaju nove stvari. “ Izjavila je Vanja Kovačev, PR menadžer UŠĆE Shopping Centra.

Povezana vest:  MasterCard vas vodi u Diznilend!

“Verujemo da ovakvi i slični projekti mogu značajno da doprinese edukaciji dece na jedan potpuno nov i inovativan način i iz tog razloga nam je izuzezno drago da ih kao nadležno ministarstvo i podržimo. Ova autentična avantura, pomože da se deci na zabavan način približe nova znanja o kosmosu sa naučne strane i to kako je to primereno njihovom uzrastu i interesovanjima. Od velikog je značaja da onu upravo u ranom uzrastu budu u kontatku sa mogućim naučnim dostugnućima i interesovanjima koja će kasnije možda i da oblikuju njihove živote.“ izjavila je Snežana Vuković, Ministarstvo prosvete i nauke.

Povezana vest:  Besplatni jednodnevni izleti na Divčibare pod nazivom " Dan na snegu“

Projekat su podržali Ministarstvo prosvete i nauke, Gradski sekretarijat za obrazovanje, Gradski sekteratijat za dečju zaštitu, Turistička organizacija Beograda, Opština Novi Beograd, Centar za promociju nauke, Društvo astronoma Srbije i Astronomsko društvo „Ruđer Boškovic“.