Veliko_spremanje_Srbije

„Veliko spremanje Srbije“ na 3.000 lokacija

Akcija „Veliko spremanje Srbije“ biće organizovana u subotu na više od 3.000 lokacija u zemlji, a do sada se za učešće prijavilo 250.000 građana. Akciju, koja će se održati u 169 opština u Srbiji, organizuje Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u saradnji sa lokalnim samoupravama na celoj teritoriji Srbije kako bi se podigla svest o značaju očuvanja životne sredine i pravilnog odlaganja smeća.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je građane da se u što većem broju priključe akciji čišćenja koja je organizovana povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine.

Cilj akcije „Očistimo Srbiju“ jeste da se počiste sva ona mesta koja komunalna preduzeća ne stignu da počiste, a koja su zaprljana nemarom ljudi, koji često bacaju otpad u prirodu a ne na mesta koja su predviđena za njegovo odlaganje, kazao je Dulić. Ministar je rekao da očekuje da će sve lokalne samouprave u Srbiji biti aktivne i dati svoj doprinos akciji, a pre svega komunalna preduzeća. On je naveo da se do sada za akciju čišćenja na sajtu www.očistimosrbiju.rs prijavilo više od 250.000 ljudi, ali očekuje da će ih biti znatno više, jer će neki učestvovati u akciji iako se nisu prijavili.

Povezana vest:  „Dan ekološkog duga zemlje“ se pomera za tri nedelje

Čišćenje će početi od 9 sati i to u delu od Železničkog mosta u Beogradu ka „Gazeli“ i ka Brankovom mostu, a pored ministra Dulića i ostalih predstavnika ministarstva učestvovaće 1.000 volontera opštine Stari grad, JKP „Gradska čistoća“, „Zelenila Beograd“, „Telekoma Sekopaka“ i drugih preduzeća. Čištiće se i lokacije na Novom Beogradu, naselju Belvil, a potom će biti organizovano i uklanjanje divljih deponija kod pijace Kvantaš. Veliki broj osnovnih i srednjih škola u Srbiji učestvovaće u čišćenju Miljakovačke šume. Toj akciji pridružiće se i učenici i zaposleni u osnovnim školama „Nikola Tesla“, „Branko Ćopić“, „Ivo Andrić“, „Đura Jakšić“, volonteri opštine Rakovica i predstavnici JKP „Srbija šume“.

Povezana vest:  Zagađenje jedan od glavnih uzroka steriliteta

Akciji će se priključiti volonteri gradskih opština Vračar, Stari grad, Palilula, Novi Beograd i drugih koje će čistiti kritične lokacije na svojoj teritoriji. U akciju čišćenja uključiće se omladina Demokratske stranke, a počeće kod istočne kapije Beograda RUDO na Zvezdari.

Doprinos ekološkoj akciji daće brojna preduzeća „Beograd put“, „Gradska čistoća“, volonteri „Beogradizacije“, „Beograd put“, „Beogradski vodovod i kanalizacija“. Osim volontera iz Beograda, akciji čišćenja priključiće se i volonteri i predstavnici kompanija mnogih drugih gradova u Srbiji.

Uprava „Merkator grupe“ za jugoistočnu Evropu, kao i menadžment te kompanije iz Slovenije, njih ukupno 120, učestvovaće u akciji „Očistimo Srbiju“ i u Novom Sadu ukljanjati otpad na Ribarskom ostrvu i na Sunčanom keju. U cilju jačanja ekološke svesti svakog pojedinca u zemlji, Merkator će sutra u svojim prodajnim objektima u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, svakom pedesetom kupcu pokloniti platnenu torbu, koja je napravljena od 100 odsto pamučnih vlakana, biorazgradiva je i u potpunosti ispunjava ekološke standarde.

Povezana vest:  Reno Captur za najboljeg poznavaoca sporta i Mercedes Smart za najlepši selfi

U akciji „Očistimo Srbiju“ Jagodinu će čistiti nekoliko stotina građana, učenika, studenata, penzionera, seljaka, zaposlenih u JP „Železnice Srbije“, JKP „Standard“, „Por Verner i veber“ (Porr Werner i Weber) Srbija. Okupljanje volontera i koordinatora Štab je zakazao za 8.30 sati na Skveru omladine (centar grada), odakle će krenuti u akciju.

U akciji „Očistimo Srbiju“, u Aranđelovačkoj opštini će na 18 lokacija učestvovati oko hiljadu volontera, učenika osnovnih i srednjih skola i studenata Visoke škole strukovnih studija, a preko lokalnih medija pozvani su i građani da se priključe čišćenju grada i sela. Akcija će trajati dok se označene lokacije ne očiste.

U čišćenju Sremske Mitrovice očekuje se učešće tri hiljade volontera. Posebna pažnja biće poklonjena uklanjanju divljih deponija u Velikim Radincima i industrijskoj zoni Sever, kraj autoputa.