Boda Ninkovic kao Dr Deksi i Jovica Tisma kao cika Jocko sa publikom u predstavi Astma nije bauk

Deca razbila predrasude – „Astma više nije bauk“

U Tašmajdanskom parku, po lepom vremenu, danas je u veseloj atmosferi odigrana zabavna i edukativna predstava za decu „Astma nije bauk“, koju su organizovali Društvo za prava dece sa astmom „Dašak“ i pozorište „Dečija Zemlja“, u cilju boljeg razumevanja astme među školskom decom.

U predstavi su, pored glumaca Slobodana Bode Ninkovića i Jovice Tišme, uzeli učešća i brojni beogradski mališani, zajedno sa svojim roditeljima, bakama i dekama. Kroz igru i smeh, junaci predstave, doktor Deksi i baštovan Jocko, pokazali su da „astma nije bauk” i da deca koja imaju astmu mogu normalno da žive, bave se sportom i postižu izuzetne uspehe u školi i u svakoj profesiji, ne izdvajajući se od svojih vršnjaka.

Povezana vest:  Anew Dual Eye kreme sa Protinolomtm brišu tragove umora sa lica

Dr Zorica Zivkovic_Dr Deksi_cika Jocko_sa decom u predstavi Astma nije baukPodršku deci sa astmom pružili su i mladi sportisti, kroz druženje prenoseći iskustva i primere mnogih poznatih sportista koje astma nije sprečila da ostvare vrhunske rezultate. Nakon završetka predstave, mališani i njihovi roditelji razgovarali su sa lekarima specijalistima pulmologije, iz udruženja „Dašak“, koji su pružali odgovore na pitanja u vezi sa kontrolom astme kod dece.

Dr Snežana Radić, predsednica Društva za prava dece sa astmom „Dašak“, ističe da su „pravilna terapija, edukacija dece sa astmom i njihovih roditelja, kao i izbegavanje takozvanih okidača astme, od izuzetne važnosti u kontroli ove bolesti.” Dr Radić napominje da skoro 90% svih odraslih astmatičara prve simptome dobije u detinjstvu, te stoga treba obratiti posebnu pažnju na prevenciju i kontrolu od samog početka.

Povezana vest:  Prokletsvo magazina Hello: Da li glamurozna naslovnica najavljuje kraj veze?

Polazak u školu je pravo vreme da se obrati više pažnje na astmu, jer nakon boravka dece na moru ili planini, koji blagotvorno utiču na poboljšanje zdravstvenog stanja i oporavak organizma, povratkom u školske klupe često se aktiviraju „okidači za astmu“ kao što su prašina, virusi, stres, zagađenje vazduha, alergeni i dr. Iz tog razloga se na vreme treba obratiti lekaru, kako bi se sprečila pojava astmatičnih napada i tegoba.

Povezana vest:  UniCredit Leasing Srbija za sreću, radost i osmeh dece širom Srbije

Astma je hronično zapaljenje disajnih puteva i predstavlja jedno od najčešćih oboljenja kod dece. Skoro svako deseto školsko dete u Beogradu ima astmu, a to je i najčešći razlog izostanka iz škole. Ovo oboljenje se dijagnostifikuje veoma često, ali uz pravilno lečenje i redovnu kontrolu kod lekara specijalista ne treba da predstavlja ozbiljnu smetnju za rast i razvoj mališana.

Predstava „Astma nije bauk” je deo projekta „Ponovo u školi”, koje Društvo za prava dece sa astmom „Dašak“ realizuje svake godine širom Srbije.