happy_feat_pingvinPingvin „Srećno stopalo“ otplivao kući

Pingvin koji je postao svetska senzacija nakon što je zalutao nekoliko hiljada kilometara od svoje kolonije, skočio je danas u Južni okean i zaplivao ka svom prirodnom staništu na Antarktiku, prenose strane agencije.

-Obuzme vas neverovatno osećanje kada vidite svog pacijenta konačno na slobodi. To je definitivno najbolji trenutak ovog posla – kazala je veterinarka Lisa Argila kojoj je pingvin poveren na lečenje nakon što je krajem juna pronađen iznuren i izgladneo na jednoj novozelandskoj plaži.

Povezana vest:  Veličanstveno finalno veče dm makeup awards: Odabrana nova zvezda u svetu makeup-a

Carski pingvin, nazvan „Srećno stopalo“, pušten je u vodu sa novozelandskog ribarskog broda Tangaroa u visini ostrva Kampel, oko 700 kilometara južno od novozelandskog Južnog ostrva.

Njegov dom na Antartiku udaljen je oko 2.000 kilometara južnije, a očekuje se da će se na putu kući pridružiti drugim Carskim pingvinima.

Simpatični pingvin je u more spušten niz specijalno napravljen hidro-tobogan.

Bilo je potrebno malo „prijateljskog ubeđivanja“ da izađe iz korpe u kojoj je ležao poslednjih šest dana od napuštanja zoo vrta u Veligtonu gde je proveo dva meseca na lečenju, kazala je Argila.

Povezana vest:  Snažna poruka brenda NIKE

-Skliznuo je natraške niz tobogan, ali čim je upao u vodu odmah je zaronio i zaplivao daleko od broad – dodala je ona.

Pingvin je nađen sredinom juna na jednoj plaži blizu Velingtona, gde je jeo pesak verujući da je to led koji pingvinima u prirodnom okruženju daje neophodnu vodu. Prebačen je u zoo-vrt, operisan i očišćen od peska i hranjen mlekom s komadima lososa.

Ptica, stara tri i po godine, koja sada teži oko 27,5 kilograma, postala je svetska atrakcija, a postoji namera da se njena neobična avantura pretoči u knjigu i dokumentarni film.

Povezana vest:  Kompanija IKEA predstavila održivu KÅSEBERGA kolekciju akcijom čišćenja Velikog Ratnog ostva

Tokom njenog boravka, poseta zoo-vrtu u Velingtonu se gotovo udvostručila. „Srećno stopalo“ je stekao i brojne fanove među kojima su novozelandski premijer Džon Ki i britanski glumac Stiven Frej koji na Novom Zelandu snima film „Hobit“.

Pre nego što je spušten u more, pingvin je opremljen čipom za praćenje, a njegovo kretanje je moguće pratiti na www.nzemperor.com.