Cikliranje 3

Cikliranje projekat budućnosti

Na debati sa temom „Urbana mobilnost – primeri održive mobilnosti“, održanoj 22. septembra u Domu Omladine, ocenjeno je da je cikliranje, odnosno upotreba bicikla kao javnog prevoza u gusto naseljenim mestima, projekat budućnosti u Srbiji.

Na debati, organizovanoj na Svetski dan bez automobila u okviru Nedelje mobilnosti, govorili su Headey Andrew, predstavnik Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Miloš Panjković, predstavnik Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Dragoljub Đakonović, sekretar Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda i Kosta Ćirić, predsednik nevladine organizacije IZUM.

Uvodničar Kosta Ćirić upoznao je prisutne sa prednostima projekta cikliranje, kao novog pristupa u cilju bolje funkcionalnosti grada i biznis planom na kome je zasnovan. „Udruženje građana IZUM će na osnovu donacija i sponzorskih ugovora sa zainteresovanim stranama, prikupiti neophodni kapital za nabavku opreme za uspostavljanje sistema. Celokupna oprema se ustupa na korišćenje GSP, koji rukovodi operativnim delom projekta a za uzvrat prikuplja sredstva od pretplata i korišćenja. Grad će pružiti neophodnu logističku podršku a kasnije i potpomoći razvoj biciklističke infrastrukture, odnosno biciklističkih staza na teritoriji Grada Beograda“, objasnio je Ćirić, dodavši da je najveća prednost sistema prenosivost, jer se parkirališta se mogu instalirati na bilo kojoj lokaciji.

Povezana vest:  Objavljen je konkurs za petnaestu, jubilarnu VIRTUS nagradu za filantropiju

Miloš Panjković, predstavnik Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja kao i projekta „Očistimo Srbiju“, izjavio je da će korišćenje bicikala kao dopune javnom prevozu u velikoj meri doprineti zaštiti životne sredine smanjenjem zagađenosti i buke, ali i da će poboljšati opšte zdravlje ljudi. Panjković je dodao da će „Cikliranje“ imati punu podršku Ministarstva jer doprinosi čistijoj Srbiji, te da je cilj da se, nakon Beograda, upotreba bicikala promoviše i u drugim gradovima Srbije.

Povezana vest:  Škotski virus: ko bi sve da se otcepi?

Dragoljub Đakonović, sekretar Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda izjavio je da bi Grad Beograd uvođenjem ovog sistema dodatno proširio mrežu postojećeg javnog prevoza, a građani  mogli efikasnije da koriste infrastrukturu, te zajedno sa Gradom razvijaju koncept ‘zeleno’ orijentisane metropole. “Grad Beograd ima priliku da prvi u regionu započne sa sprovođenjem ovakvog projekta, čime bi se potvrdio njegov status najvećeg i najrazvijenijeg Grada u regionu”, dodao je Đakonović.

Heady Andrew je izrazio nadu da će obležavanje nedelje mobilnosti širom Evrope podstaći ljude da razmišljaju o manjoj upotrebi automobila i alternativnim oblicima transporta, što će poboljšati kvalitet života. On je podsetio prisutne da je Nedelja mobilnosti u Beogradu obeležena i vožnjom bicikala održanom 18. septembra, a da je debata „Urbana mobilnost – primeri održive mobilnosti“ nastavak napora u pravcu promocije akcije „Cikliranje“. Heady je istakao da se bicikli koriste umesto automobila u svim većim, gusto naseljenim metropolama, i da veruje da će u narednih pet do deset godina tako biti i u Beogradu. „Neki od naših ciljeva do 2020. godine su smanjenje emisije gasova, povećanje energetske efikasnosti, kao i povećanje obnovljive energije za 20 odsto“, zaključio je Heady.

Povezana vest:  Zabrinjavajuća higijenska situacija u svetu