Plaketa za pocetak programa skola bez nasilja

OSNOVNA ŠKOLA „JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ“ U PROGRAMU „ŠKOLA BEZ NASILJA“

Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Surdulice se, zahvaljujući donaciji kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija, uključila u program „Škola bez nasilja“ čiji je cilj stvаrаnjе bеzbеdnе i pоdsticајnе srеdinе zа učеnjе i rаzvој. Program „Škola bez nasilja“ obuhvata edukaciju učenika, nastavnika, roditelja i pripadnika lokalne zajednice o tome kako da prepoznaju nasilje u nastajanju, kako da na njega konstruktivno i preventivno reaguju i kako da zajednički grade kulturu nenasilja. Povodom uključivanja škole u program, kompanija je organizovala i tradicionalnu akciju Dan dobre volje u okvire koje su Coca-Cola volonteri zajedno sa učenicima, učestvovali u uređenju učionica i školskog dvorišta, nakon čega je održan fer play košarkaški turnir.

„Naša škola se prijavila za program „Škola bez nasilja“ 2006. godine. Bili smo strpljivi i verovali da će se ovaj dan dogoditi. Od danas imamo nove prijatelje kojima upućujemo jedno veliko hvala jer imaju puno razumevanja za naše potrebe i znaju da su deca naše najveće blago“, izjavila je Danijela Milić, direktorka Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“.

Povezana vest:  Zdravije i srećnije treće doba uz kućne ljubimce

„Današnji dan i svoju pozitivnu energiju posvetili smo najvažnijim članovima društva – deci i njihovom sigurnijem odrastanju. Povodom uključivanja škole u program „Škola bez nasilja“, odlučili smo da dodatno doprinesemo poboljšanju uslova školovanja dece i realizujemo našu tradicionalnu volontersku akciju Dan dobre volje, u okviru koje smo donirali neophodne školske klupe i stolice, a naši Coca-Cola volonteri renovirali su svečanu salu i zajedno sa učenicima zasadili cveće u školskom dvorištu. Celokupna ova akcija na pravi način promoviše vrednosti za koje se mi kao kompanija zalažemo: stvaranje kvalitetnijih uslova života u lokalnoj zajednici, podrška njenom razvoju, kao i razvoju svakog pojedinca“, izjavio je Dejan Kanurić, menadžer proizvodnih operacija u fabrici Vlasinka.

Povezana vest:  Povodom Evropskog prvenstva u fudbalu, nesvakidašnji Coca-Cola karavan je obradovao građane širom zemlje

Sredstva za uključivanje škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u program, izdvojena su nakon humanitarnog turnira „Ujedinjeni za škole bez nasilja“ koji je Coca-Cola Hellenic Srbija u junu ove godine realizovala sa poslovnim partnerima sa ciljem podrške UNICEF – u i programu „Škola bez nasilja“. Škola u Surdulici je time postala jedna od 212 osnovnih škola koje čine jednu veliku „porodicu škola bez nasilja“.

„Kroz ovaj program škole sarađuju, razmenjuju ideje, iskustva, pomažu jedni drugima i zajedno mobilišu i motivišu lokalnu zajednicu i druge škole koje nisu uključene u program. Umrežavanje škola je jedan od najbitnijih koncepata programa „Škola bez nasilja“ jer se bez povezivanja i međusobne saradnje ne može ostvariti osnovni cilj programa – da svako dete raste u sigurnom i podsticajnom okruženju. Da bi to mogli da ostvarimo potrebna nam je pomoć i lokalne zajednice i podrška korporativnog sektora, kao što je podrška koju je pružila kompanija Coca-Cola Hellenic Srbija“, izjavila je Vesna Savić Đukić, predstavnik UNICEF-a.

Povezana vest:  Otvorena nova HUGO prodavnica u Beogradu

UNICEF u saradnji sa Ministarstvom prosvete i ostalim nadležnim  ministarstvima već šest godina sprovodi program„Škola bez nasilja“ koji je namenjen deci, nastavnicima i zaposlenima u školama, ali i roditeljima i celokupnoj lokalnoj zajednici. Programom je obuhvaćeno više od 210.000 učenika i 14.000 odraslih iz 74 mesta u Srbiji.