Arhiva 2010.Sportisti za akciju ispravi se i vezbajZdrava kičma –  zdrav život

Stručnjaci Spinalnog centra Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, predstavlili su plan aktivnosti ovogodišnje kampanje za zdravu i pravu kičmu „Ispravi se i vežbaj“, koja je uspešno započeta prošle godine.

Upravnik Spinalnog centra prof. dr Zdeslav Milinković, kao i direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, prof. dr Slobodan Slavković, najavili su nastavak kampanje, i pozvali sugrađane da zajedno sa svojim mališanima prisustvuju javnom času vežbanja sa istaknutim srpskim sportistima, koji su podržali akciju – Vanjom Grbićem, Predragom Danilovićem, Dragutinom Topićem, Tanjom Petrović i mnogim drugim. Javni čas vežbanja za zdravu i pravu kičmu biće održan 23. 10. 2011. godine, od 10 do 12 časova, na Trgu Republike. Na Trgu će mladi fudbaleri Partizana odigrati kratak revijalni meč, a Ivana Jorović, mlada nada tenisa družiće se sa decom i prezentovati novu vrstu tenisa sa gumenim lopticama. Tom prilikom posetioci će imati priliku da obave besplatne preglede kičmenog stuba, dobiju adekvatne lekarske savete, i da se edukuju o problemima deformacije kičme kod dece, kao i potrebom za ranim otkrivanjem deformiteta.

Povezana vest:  ZAŠTITITE KOŽU OD SUNCA - NOVOSTI O ZAŠTITI NA SUNCU

„Deformacije kičme su značajan i ozbiljan problem, posebno kod mladih i kod dece. Takozvani „sedeći način života“ i odsustvo fizičke aktivnosti glavni su krivci što se degenerativne promene kičme javljaju sve ranije, a danas nije retko da se na bolove u leđima žale i najmjlađi. Rano otkrivanje i lečenje deformacija kod dece je suštinsko u cilju sprečavanja njihovog pogoršanja tokom rasta, a redovnim vežbama i kontrolama postiže se značajno smanjenje slučajeva koji zahtevaju lečenje otrozama i operativnim putem“, izjavio je prof. dr Zdeslav Milinković.

Povezana vest:  Kompanija „Aleva“ rashladila Beograđane uz besplatan sladoled

Pored raznih edukativnih seminara koji će se realizovati širom Srbije, iz Spinalnog centra su najavili da će nastaviti da organizuju časove fizičkog vaspitanja za zdravu i pravu kičmu. Zahvaljujući prošlogodišnjim aktivnostima po beogradskim osnovnim školama, skoro 60 odsto roditelja i nastavnika je počelo da obraća pažnju na držanje dece, što svakako predstavlja pomak, budući da profesori fizičkog vaspitanja apeluju da su fizičke sposobnosti učenika sve lošije.

Povezana vest:  Autobiografija Rikija Martina u novembru

Kampanja „Ispravi se i vežbaj“, pokrenuta je 2010. godine u cilju ranog otkrivanja i lečenja deformacija, povreda i oboljenja kičmenog stuba, naročito kod dece, uz ideju da se mesec oktobar proglasi mesecom borbe za pravu i zdravu kičmu. Spinalni centar Instituta za ortopedsko – hirurške bolesti „Banjica“ akcijom „Ispravi se i vežbaj“ želi da postavi standarde zdravstvenog vaspitanja širom Srbije, kao i u zemljama u regionu, ujedno i obeležavajući 16. oktobar  – svetski dan kičme, proglašen od strane UN i Inicijative „Bone and Joint Decade“.