Bitka_IMG_2585

Simbol pobede u „Bici za bebe“ od danas na Kalemegdanu, ispred Vojnog muzeja postavljen inkubator star 38 godina
 
Ispred glavnog ulaza u Vojni muzej na Kalemegdanu, danas je kao simbol pobede u „Bici za bebe“ postavljen jedan od najstarijih inkubatora u Srbiji, proizveden 1973. godine. Inkubator mrake „Dreger 6000“ je punih 38 godina bio deo arsenala koji su borci za život na beogradskom Institutu za neonatologiju koristiili u borbi za živote prevremeno rođenih beba. Zahvaljujući sredstvima obezbeđenim tokom borbenih dejstava u prethodna dva meseca, ovaj inkubator danas odlazi u odavno zasluženu „penziju“ i svoje mesto ustupa novim, savremenim inkubatorima koji će svakodnevnu borbu za život naših mališana učiniti lakšom.
Povodom postavljanja inkubatora ispred Vojnog muzeja, potpukovnik mr Ivan Mijatović je izjavio:  „U Srbiji su se kroz vekove vodile bitke za oslobođenje, za opstanak, za slobodu, za narod… Nalazimo se na prostoru Kalemegdana koji takođe može da ispriča priče o mnogobrojnim bitkama. O svim tim bitkama u Vojnom muzeju svedoče brojni eksponati koji opisuju junake, njihovo oružje i odlikovanja koja su dobili. Ovu bitku, o kojoj je danas reč, vode najmanji i najmlađi borci. – Mali heroji. Oni za ovu bitku neće dobiti odlikovanje, ali je njihova nagrada vrednija. Njihova nagrada je život. Među tenkovima i topovima koji su vršnjaci ovog inkubatora, potrudimo se da se otvori nova stanica moderne Srbije. Ovi topovi i tenkovi su već odavno otišli u penziju i postali deo istorije. Neka i stari inkubatori postanu deo prošlosti.“
Akcija „Bitka za bebe“ će nastaviti borbu za naše mališane u ovom obliku do 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođenih beba. Tod dana će u Domu Narodne skupštine biti upriličena svečanost pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije na kojoj će biti uručena priznanja svim hrabrim borcima koji su svojim zalaganjem doprineli uspehu ove akcije, kao i ordenje svim kompanijama i pojedincima velikog srca koji su svojim donacijama omogućili kupovinu neophodnih inkubatora za naše male heroje.
„Veoma sam srećan što smo ovom akcijom uspeli da u velikoj meri animiramo celokupnu javnost u Srbiji, da ukažemo na probleme sa kojima se susreću prevremeno rođene bebe i sakupimo dovoljno sredstava kojima smo u dobroj meri povećali njihove izglede u teškoj, svakodnevnoj  borbi za život. Do 17. novembra možemo očekivati da se broj prikupljenih inkubatora još poveća. Podsećam, prikupljanjem sredstava za 100 novih inkubatora dostigli smo tek operativni nivo borbene gotovosti, a da bi zadovoljili svetske standarde, prema proceni Ministarstva zdravlja, potrebno je između 170 i 200 novih inkubatora. Takođe, potrebno je i da se posvetimo nabavljanju tekuće opreme, toplih posteljica, posebnih pelena za prevremeno rođene bebe, čarapica i ostale opreme koja je u ovom trenutku i dalje deficitarna u Srbiji“, izjavio je danas na Kalemegdanu Veran Matić, predsednik Fonda B92.
Nakon 17. novembra, „Bitka za bebe“ će prerasti u fondaciju koja će i ubuduće pružati pomoć zdravstvenim institucijama širom Srbije u borbi za živote prevremeno rođenih beba.
Povezana vest:  Prvaci i solisti Opere Narodnog pozorišta kao i glumci Miloš Biković i Branislav Tomašević nastupaju za novo dečje hemato-onkološko odeljenje u Nišu