Festival nauke 02_2011

Peti Festival nauke posetilo 21.000 ljudi!
 
Peti Festival nauke je završen a veliko interesovanje posetilaca za sve četiri lokacije u kojima se ove godine dešavao Festival potvrđuje da zahvaljujući popularizaciji, nauku u Srbiji sada “bije dobar glas”.
Festival nauke napravio je značajno raznovrsniji program u odnosu na prošlu godinu. U prilog ovoj tvrdnji govori činjenica da je pored interaktivnih postavki u Kluzu, veliko interesovanje vladalo i za naučne šou programe u Teatru Bojan Stupica ali i za debate, predavanja i naučne izložbe.
Preko 200 škola i skoro 7.000 učenika iz Beograda ali i Kikinde, Niša, Ćuprije, Požege, Loznice, Bora, Svilajnca, Leskovca, Smedereva, studenata na razmeni iz Švedske i učenika osnovne škole i gimnazije iz Mrkonjić grada organizovano je posetilo Festival nauke.
Preko 21.000  ljudi “palo je na pamet” na petom Festivalu nauke.
Na Festivalu nauke učestvovalo je više od 300 naučnika iz 32 naučne institucije iz Srbije ali i gosti iz Amerike i različitih delova Evrope: Austrije, Francuske, Švajcarske, Estonije, Švedske i Hrvatske.
U bivšoj RK Kluz gužva je non-stop bila oko postavki: fizike “S one strane duge”, forenzike “Provalite provalu”, psihologije “Imaginarijum doktora Psihologosa”, speleologije “Ima jedna pećina stroga” i Matijine robotske radionice.
U Studentskom kulturnom centru pažljivo su ispraćene izložbe iz Lugana “Fascinantni mozak” i arheologije o osvajačkim spravama starih Rimljana.
Najposećenija predavanja bila su “Kako sam izazvao svetsku ekonomsku krizu?” ali i “Kako postati predsednik Amerike pomoću Fejsbuka?” a pravu atrakciju izazvala je debata “Da li se u genima krije nacionalnost”
Naučno-fantastična bina u novom festivalskom prostoru, na sceni Teatra Bojan Stupica, bila je premala da primi sve zainteresovane posetioce. Mesto više tražilo se za predstave švedskog Fizičkog i laserskog šoua, NAO humanoidnog robota, gigantskih balona od sapunice i austrijskog naučnog cirkusa Meer koji je zbog lepog vremena održao dve dodatne predstave u parku Manjež.
U galeriji Narodne banke Srbije najviše se vremena provodilo pored planetarijuma i programa za vizualizaciju muzike Visikord.
Generalni sponzor petog Festivala nauke i ove godine bio je MT:S.
Prijatelj manifestacije je Erste banka a pokrovitelj Centar za promociju nauke.


Povezana vest:  IZIPIZI lanirao novu kolekciju za predstojeću sezonu