mrmot_fil

Mrmot Fil najavio još šest nedelja zime

 

Mrmot Fil, „stručnjak“ za vremensku prognozu, koji uživa gotovo holivudsku slavu u Americi, izašao je danas iz svoje jazbine ugledavši svoju senku, što, prema tradiciji, znači da stanovnike severnoameričkog kontinenta očekuje još šest nedelja zime, prenosi AFP.

Ovaj zanimljiv ritual svakog 2. februara privuče na hiljade znatiželjnika u Panksatoni, gradić u državi Pensilvanija. Po običaju, koji traje od 1886. godine, ako simpatični glodar vidi svoju senku, tj. ako je dan vedar, kao danas, zima će trajati do polovine marta, a ako je ne vidi, tj. ako je oblačno vreme, proleće će doći ranije.

Povezana vest:  Apple Premium Reseller prodavnica otvorena u TC Galerija

Slavni mrmot, koji je „glumio“ u komediji „Dan Mrmota“ sa Bilom Marejem u glavnoj ulozi, odmah je apdejtovao svoju Fejsbuk stranicu porukom: „još šest nedelja zime!!!!“ Poslednjih godina, međutim, Fil, koji je ne jednom umeo da omane prognozu, ima ozbiljnog konkurenta.

Reč je o mrmotu Čarlsu G. Hogu – Čaku, stanovniku njujorškog zoološkog vrta, koji, suprotno kolegi iz Panskatonija, nije video svoju senku prilikom izlaska iz jazbine, najavljujući time rano proleće. Televizijska mreža CBS navodi da je Čak, koji je izazvao oduševljenje dela javnosti kada je 2009. godine ujeo gradonačelnika Blumberga za ruku, retko grešio u svojim prognozama od kada je pre tri decenije u Njujorku započeta ova tradicija.

Povezana vest:  Otvoren prvi Premium Concept Store u Beogradu

Mrmot Čak nije jedini repati meteorolog koji ove godine nije video svoju senku. Njegove kolege iz Džordžije i Ohaja takođe su predvidele lepo vreme, što je za jadnog Fila dodatni pritisak.  Prognoza mrmota iz Panksatonija, prema podacima meteoroloških službi, bila je tačna u svega 40 odsto slučajeva.