Antipod_-_by_Rados_Vujaklija_hi-res

NOVA ISKRA & SIMPO ŠIK predstavljaju RADNI STO “ISKRA” by Antipod


U susret otvaranju Designers Lab-a dizajn inkubatora NOVA ISKRA u maju mesecu, već je predstavljena  prva realizovana saradnja između domaćeg dizajn studija i srpskog proizvođača iz sektora drvne industrije. Nova Iskra i kompanija Simpo Šik predstavljaju Radni sto ISKRA by studio Antipod!

Nakon prvog javnog predstavljanja početkom februara i raspisa konkursa za članstvo u Designers Lab segmentu Nove Iskre, pripreme za otvaranje i opremanje radnog prostora ove nove platforme za industrijski dizajn (locirane u ulici Gavrila Principa 43) ulaze u završnu fazu. Dok se privode kraju drugi krug selekcije članova DL, kao i procesi okupljanja profesionalaca u segmentu Creative Hub i relevantnih kompanija i profesionalnih partnera u segmentu Industry Hub, tim Nove Iskre nije gubio vreme već se posvetio realizaciji prvog pilot-projekat saradnje ova dva sektora, čak i pre samog useljenja u prostor!

U pitanju je jedinstvena saradnja srpskog dizajn studija i srpskog lidera u proizvodnji drvenih ploča i ploča vlaknatica koja se realizuje kroz inicijativu Nove Iskre, koja je u kompaniji Simpo Šik naišla na interesovanje, razumevanje i podršku nastojanjima da se putem primene inovativnih i kreativnih dizajn rešenja pokaže potencijal domaćih proizvođača, kao i značaj dizajna u konktestu konkurentnosti njihovih sadašnjih, ali i budućih proizvoda.

Povezana vest:  Leto uz Jana vodu i Paula Koelja

Proizvod o kome govorimo upravo je namenjen radnom prostoru Nova Iskra, i čini njegov osnovni i ključni element – predstavljamo vam Radni sto ISKRA beogradskog studija Antipod!

STO_11

ISKRA je konstitutivni element ambijentalne celine Designers Lab-a, otvorenog prostora na površini od 260 m2 koji će koristiti 18 članova koji su izabrani putem konkursa. U pitanju je fleksibilni, modularni dizajn, koji korisnicima omogućava lako kombinovanje različitih formacija radnih površina u skladu sa različitim potrebama koje se mogu menjati čak i iz dana u dan – individualni rad, grupni rad, sastanak sa klijentom, gostujuća radionica, otvoreni dan, konsultacije i slično. Zadatak je bio da forma i koncepcija stola odgovore na specifičan coworking prostor, mesto u kome se prožimaju individualni i kolektivni rad, rad na kompjuteru i manualne tehnike, rad na skiciranju koncepata, ali i izradi detaljnih tehničkih dokumentacija…

Dizajn je bazičan, namenjen korisnicima „Nove Iskre“, mladim kreativcima koji za tim stolom počinju svoju profesionalnu karijeru. Njegovo prisustvo u prostoru zamišljeno je kao nenametljivo, kako bi ostavio prostora za autorizaciju i kastomizaciju od strane samog korisnika. Radni sto ISKRA biće u potpunosti proizveden u okviru pogona Simpo Šika u Kuršumliji, u ograničenoj seriji od 24 komada. Neće se naći u serijskoj proizvodnji, s obzirom da je dizajniran za specifičnu upotrebu u okviru Desginer Lab radnog prostora Nove Iskre, a sam dizajn je od samog početka imao u vidu i širi arhitektonski koncept celokupnog NI prostora, čiji su autori arhitektonski studio Petokraka.

Povezana vest:  Kozmetika i parfemi YAEMINA BEAUTY Emine Jahović konačno stigli u Srbiju

-Kada smo pre oko godinu dana čuli za projekat dizajn inkubatora, želeli smo da se uključimo i podržimo inicijativu. Ideja nam se na prvi pogled jako dopala, i znali smo da ekipu koja se upustila u ovu avanturu čeka veliki posao, te da sa našim skromnim iskustvom i entuzijazmom možemo da doprinesemo i pomognemo da se ova sjajna ideja nastavi da se razvija na najbolji mogući način. Radni sto koji smo dizajnirali za potrebe korisnika Nove Iskre je samo prvi korak ove saradnj – izjavili su članovi studija  Antipod – Branko Nikolić, Petar Savić i Milan Stefanović.

Povezana vest:  Beč: pametna poljoprivreda

Otvaranje dizajn inkubatora Nova Iskra, početak rada i predstavljanje prvih planiranih projekata i programa desiće se u prvoj polovini maja meseca, kada će biti postavljena i sasvim nova web platforma koja će servisirati celokupni okvir projekta NI (trenutni sajt je privremena prezentacija posvećena završenom konkursu za DL). Među prvim gostima-predavačima iz inostranstva biće Aart Helder (Dutch Institute for Design & Fashion) i Bas van Abel (Waag Society) iz Amsterdama koji će 12. maja predstaviti projekat Open Design Now, a zatim i gostovanje Mie Cullin od 30. maja do 1. juna, istaknute švedske dizajnerke koja je do sada realizovala nekoliko proizvoda za kompaniju IKEA. Ona će voditi radionicu u okviru šireg programa Nove Iskre na festivalu Mikser, koji će u celini biti realizovan u NI radnom prostoru. Pre zvaničnog otvaranja, članovi tima NI predstaviće projekat, kao i druge teme relevatne za njegovu sferu delovanja, u okviru programa Share konferencije, u četvrtak 26. aprila u Domu omladine.

*