02.07.2012_LoveStory18

Filmstreet za Lidiju
 
Filmstreet, besplatan letnji bioskop na otvorenom, nastavlja tradiciju promovisanja društvene odgovornosti u Beogradu. Prošle godine su to bile projekcije filmova za stanovnike romskog naselja na Makišu i štićenike Svratišta za decu ulice, a ove godine je odlučeno da se jedna projekcija filma posveti akciji „Drugari za Lidiju“ i time pomogne devojci kojoj je hitno neophodna operacija. Humanitarna projekcija biće održana u nedelju, 8.jula ispred Arhitektonskog fakulteta, na kojem Lidija studira i sa kojeg je i potekla ova inicijativa njenih kolega. Svaki posetilac ove projekcije moći će da pomogne Lidiji ubacivanjem priloga u označenu kutiju, dok će sam Filmstreet na račun za pomoć Lidiji uplatiti određena sredstava.
Kao i svaki put do sada, organizatori su se potrudili da tematiku filma prilagode akciji pa će tako posetioci uživati u britanskom mjuziklu „Tomi“ iz 1975. Film govori o gluvom i slepom dečaku koji postaje majstor flipera a kasnije i uspeva da povrati vid. Tradicionalno, projekcija filma počinje u 20:30h.
Na ovogodišnjem Filmstreetu do sada je prikazano  8 od 50 planiranih filmova, a svakoj projekciji je prisustvovalo oko 200 ljudi, iako je bilo 100 sedećih mesta tj. stolica. Kao spontano gradsko dešavanje, ove filmske projekcije su postale jedno od omiljenih letnjih okupljališta u Beogradu, pa tako mnogi posetioci sami donose stolice ili se na neki drugi način snađu za svoje mesto. Osim toga, i sam Grad Beograd je prepoznao značaj Filmstreeta, i uključio se kao pokrovitelj, pa će pored već planiranih, filmovi biti prikazani i na novim lokacijama, poput Koteža, Miljakovca, Čukarice, Voždovca i Lazarevca. Sa druge strane gledaoci su tražili i dobili više SF filmova i mjuzikala, a sem po oceni filmske kritike najboljih filmova svih vremena britanske i nemačke kinematografije “Monti Pajton” i “Limeni Doboš”, u programe je ubačen je i jedan ruski film, “Moskva suzama ne veruje”.

 

Povezana vest:  Viktorija Bekam: Tom Kruz interesantniji od nas