starbucksstore
Američki Starbaks otvara prvu kafeteriju u Vijetnamu
 
Američka kompanija Starbaks (Starbucks) najavila je da će početkom februara otvoriti svoju prvu kafeteriju u Vijetnamu, jednom od najvećih svetskih izvoznika kafe, kao deo nastojanja da se proširi na azijskom tržištu.
Stanovnici grada Ho Ći Min uskoro će moći da konzumiraju poznati brend kafe, a u planu je otvaranje još nekoliko kafeterija širom Vijetnama.
U poređenju s drugim azijskim zemljama na koje je Starbaks proširio poslovanje, u Vijetnamu će naići na drugačiju situaciju, pošto u toj zemlji vlada kultura kafe insipirisana Francuskom i već postoje dva domaća lanca kafeterija, a svuda se mogu videti porodični kafići.
Domaći prodavci kafe nisu previše zabrintui da će dolazak američkog giganta ugroziti njihovu tradiciju ispijanja kafe.
Nghijem Ngok Tuj, vlasnica porodičnog kafea u Hanoju, kaže da su njihove cene pristupačne prosečnom Vijetnamcu, dok će skupe kafe piti „deca vladinih zvaničnika ili ljudi koji imaju dosta novca“.
Vlasnik 55 kafea u Vijetnamu Dang Le Ngujen Vu pozdravlja dolazak Starbaksa i ne smatra ga pretnjom.
-Mogu da zamislim da Starbaks otvori najviše 100 kafea u Vijetnamu u narednih 10 godina. Ali, da li će građani zemlje sa tako malim BDP-om po stanovniku i različitim ukusom kafe zaista prihvatiti Starbaks -upitao je on.
Vijetnam je nasledio kulturu kafe od francuskih kolonizatora u 19. veku. U Vijetnamu je prošle godine proizvedeno 1,73 miliona tona kafe, a po izvozu kafe je odmah iza Brazila.
Starbaks je u 11 zemalja u azijsko-pacifičkom regionu otvorio više od 3.300 prodavnica.
U Vijetnamu već postoji nekoliko međunarodnih lanaca hrane i pića, uključujući australijsku kafeteriju „Gloria Jean’s Coffees International“, kalifornijsku „Coffee Bean and Tea Leaf“, kao i
američke lance brze hrane KFC i „Burger King“.
Povezana vest:  DEJAN PETROVIĆ SVEČANO OTVORIO VRATA UŠĆE ČAROBNOG GRADA