pay pal

Carinska služba spremno dočekuje Pej Pal

Carinska služba spremno dočekuje uvođenje Pej Pela, poznatog servisa za slanje novca i plaćanje preko interneta, saopšteno je danas iz Uprave carina. Građani Srbije od juče mogu da otvore naloge na tom onlajn servisu i da kupuju robu širom sveta, a očekuje se da zbog toga broj poštanskih pošiljaka blago poraste, pa iz Uprave carina poručuju da njihovi kapaciteti mogu da odgovore tom povećanju.
Servis će, kako je najavljeno, biti puštan u nekoliko faza, pa je za sad moguće samo kupovanje i slanje novca, ali ne i prijema i plaćanja za pravna lica. Trenutno nije moguće plaćanje velikih porudžbina za posao, za šta se takođe može koristiti ovaj servis, a sledeća faza, koja je značajna za privrednike, može se očekivati ubrzo.
Građani bi od ovog servisa trebalo da imaju direktne koristi, jer će zbog pojačane konkurencije domaći proizvođači biti prinuđeni da neke cene koriguju, pošto će za tu vrstu usluge ili robe morati da se takmiče na globalnom tržištu. Prema važećim propisima, od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena su fizička lica čije pošiljke ne prelaze vrednost od 70 evra, a stižu im od fizičkih lica iz inostranstva.
Ukoliko se radi o pošiljkama koje šalje pravno lice, uvozne dažbine se neće plaćati ako vrednost te pošiljke ne prelazi 50 evra, dok će pošiljke veće vrednosti biti podležne naplati dažbina.
Uvozne dažbine na pošiljke koje fizička lica primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV-a (osam ili 20 odsto).
Uprava carina naglašava da je važno da se naglasi da se za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina carinska osnovica uvećava za troškove transporta i poštarine.
Roba koja se uvozi, odnosno naručuje, može da stigne običnom pošiljkom – preko PTT službe ili brzom poštom preko firmi poput „DHL“, „Fedeks?, „UPS?.Ukoliko, međutim, pošiljka stigne brzom poštom ona se carini po stopi koja je propisana Zakonom o carinskoj tarifi, a ne primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto.
Način dostave robe izbor je njenog naručioca i on se o tome verovatno izjašnjava u momentu porudžbine, a iz Uprave carina ukazuju da je i dalje povoljnije da robu primaju putem obične pošte, s obzirom na to da su PTT usluge jeftinije od usluga brze pošte.

Povezana vest:  Novica Veličković promoviše sport i zdrav život na Mivela Wellfitu – sajmu fitnesa , velnesa i zdravog života