republika festU Rijeku na more: Republika – festival kreativnosti slobode i zabave od 18. do 20. jula

Festival Republika, svetski susret kreativaca koji oblikuju budućnost savremenog sveta održaće se od 18. do 20. jula u Rijeci. Ovo trodnevno okupljanje ugostiće neke od najkreativnijih i najuzbudljivijih umova današnjice i objediniti najbolje regionalne kreativne ideje. Među stotinu vodećih predavača iz sveta i regiona, naći će se predstavnici Googlea i Mozille, ali i gurui društevnih mreža, međunarodne zvezde internet aktivizma i socijalne prakse, vodeći IT preduzetnici, kao i neki od najpoznatijih svetskih blogera.
U Rijeci će se predstaviti Googleov inženjer sigurnosti Morgan Marquis-Boire, poznati SF pisac i jedan od tvoraca cyberpunka Bruce Sterling, predstavnica Mozilla Foundation i aktivistkinja organizacije Creative Commons Michelle Thorne, nezavisni istraživač kompjuterskih sigurnosnih sistema, haker i ključni član Tor projekta Jacob Appelbaum, programer kompjuterskih igara Rami Ismail, kao i Toch studio koji među svoje klijente ubraja Nike, MTV Europe i Joaquína Cortésa.
U sklopu Republike će se prvi put na jednom mestu predstaviti tri eminentna festivala koja se održavaju na tri različita kontinenta – Share (Beograd, Beirut), A MAZE. (Berlin, Johannesburg) i Pause (Melbourne), pojačani novim regionalnim projektima – RockPaperStartups i Start Art Expo. Takođe, u Rijeci će se sresti sve relevantne organizacije, projekti i talentovani pojedinci iz regiona koji će zajednički postaviti platformu za dugoročno povezivanje, saradnju i razvoj novih inovativnih ideja i biznisa.
Republika će se odvijati na dve jedinstvene lokacije, zaštićenom spomeniku kulture u vlasništvu Grada Rijeke – brodu Galeb i bivšoj fabrici Rikard Benčić, koje će na ovaj način dobiti potpuno novu namenu. Brod sa čuvenom istorijom i stare industrijske hale tokom tri dana oživeće kroz predavanja, panele, radionice, filmske projekcije, izložbe, zabavni i muzički program i okupiti napredne mislioce sa svih strana sveta.
Republika je strateški projekt Grada Rijeke kojim se podstiču i predstavljaju lokalne kreativne industrije, pokreće revitalizacija bivšeg industrijskog bloka Rikard Benčić i predstavlja njegov ogromni potencijal u transformaciji Rijeke iz postindustrijskog u kreativni grad.
Pristupačna cena ulaznice, atraktivne lokacije, novi i alternativni način edukacije za mlade kreativce, čine Republiku jedinstvenim susretom aktivista i profesionalaca iz sveta i regiona, ali i uvek znatiželjnih kuturnih turista.
Ulaznice za Republiku po ceni od 30 eura uskoro će biti u prodaji. Za sve kreativne ljude koji žele biti deo Republike biće otvoren i konkurs za stipendije koje će uključivati smeštaj i ulaznicu. Broj stipendija biće ograničen, a više informacija o ulaznicama i stipendijama biće uskoro dostupno na web stranici festivala www.republika.io.

Povezana vest:  KRALJEVSKI PROVOD UZ KING