Japanizam 2013 plakat6. JAPANIZAM! od 4. jula u DOB-u

Tokom četiri dana festivala posvećenog japanskoj popularnoj kulturi, u Domu omladine Beograda posetioce očekuje bogat program: radionice, predavanja i tribine, filmske projekcije, muzički programi, izložbe, turniri u društvenim i kartičnim igrama….
Jedini regionalni festival posvećen japanskoj pop-kulturi „Japanizam“, održaće se po šesti put od 04. do 07. jula 2013. godine, u organizaciji društva Sakurabana, Doma omladine Beograda i Ambasade Japana, uz podršku Grada Beograda. Tema ovogodišnjeg festivala su super heroji, pa će i većina programa biti na ovu temu.
Dnevne ulaznice, po ceni od 150 dinara, mogu se kupiti na Blagajni EVENTIM u Domu omladine. Interesovanje publike je veliko, a broj ulaznica ograničen, pa bi svi ljubitelji japanske popularne kulture trebalo da požure i nabave svoje ulaznice na vreme.
Bojan Vukadinović, predsednik društva ljubitelja japanske kulture Sakurabana, kaže da posetioci ove godine mogu da očekuju šareni miks različitosti, tradicije i moderne kulture „zemlje izlazećeg Sunca“.
„Centralni događaj će biti izložba radova domaćih autora, pored toga izložba malih papirnih japanskih hramova, izložba japanaskih markica, fotografija… Tokom festivala posetiocima će biti dostupan i Game room, gde će se održati turniri u video igrama. Tu su još i Yu-Gi-Oh turnir, Magic the Gathering, Naseljenici ostrva Katan i druga iznenađenja za ljubitelje društvenih i kartičnih igara. Sa druge strane, spremamo i prezentacije borilačkih veština za one koji više vole sport“, najavljuje Vukadinović.
Prvi Japanizam, organizovan pre pet godina, za nekoliko dana brojao je oko 300 posetilaca, svake godine interesovanje publike je sve veće, a ove godine u organizaciju programa uključeni su i volonteri. U odnosu na prethodne konvencije, ove godine se očekuju brojne novine.
„Japanizam će se razlikovati od onih prethodnih pre svega po tome što smo pokušali da podignemo kvalitet celokupnog događaja. Želim da izdvojim i činjenicu da će pobednik u Cosplay takmičenju (maskenbal inspirisan likovima iz anime/manga ostvarenja) dobiti plaćen put i smeštaj za Eurocosplay takmičenje u Londonu. S obzirom na to da ove godine Japanizam prerasta u konvenciju, to znači da ćemo imati više različitih sadržaja koji su interesantni posetiocima anime konvencija širom sveta. Pokušaćemo da domaćoj publici pružimo pravu konvenciju“, ističe Bojan Vukadinović.
Japanski mediji su veoma prijemčivi mladima, a razvojem interneta i zahvaljujući radu Ambasade Japana i Sakurabane u Srbiji raste interesovanje za Japan. Publika u Domu omladine Beograda će i ove godine imati priliku da se tokom četiri dana trajanja konvencije još bolje upozna sa svim onim što kulturu ovog naroda čini tako posebnom.
Kompletan program JAPANIZMA: http://www.domomladine.org/vesti/6-japanizam-festival/….

Povezana vest:  Vikenedom zatvorena strana Gazele ka starom delu grada