Dr sci Zoran StankovicRichter Gedeon predstavio International Emergency Contraception Research o informisanosti žena o kontracepciji i seksualnim navikama

Richter Gedeon, multinacionalna farmaceutska kompanija predstavila je danas rezultate istraživanja International Emergency Contraception Research koje je ukazalo na neophodnost povećanja svesti o hitnoj kontracepciji. U ovom velikom međunarodnom istraživanju koje prikazuje nivo informisanosti žena o hitnoj kontracepciji, stavovima, seksualnim navikama i metodama kontracepcije, učestvovalo je čak 6.600 žena između 15-49 godina i 520 farmaceuta iz 14 zemalja, kao što su Austrija, Španija, Rusija, Litvanija, Češka, Poljska, uključujući i Srbiju.
U proseku, žena ima odnos sa svojim partnerom 2,3 puta nedeljno. Oko 27 odsto žena koje koriste metod prekinutog snošaja i 25 odsto žena koje koriste metodu računanja plodnih dana ostaće trudne u toku jedne godine (Pearl index).
Među ispitanim ženama, 19 odsto je već imalo abortus, a skoro polovina njih čak više puta. Iako polovina ispitivanih žena smatra da je neophodno da popije pilulu za hitnu kontracepciju nakon nezašticenog odnosa, čak 1/3 njih će ipak računati plodne dane i verovatnoću da zatrudni dovodeći sebe u rizik za abortus umesto da izabere jednostavniji i lakši način.
Žene u Srbiji u proseku imaju 2,4 nedeljno seksualni odnos, što je malo bolje od evropskog proseka. Ipak, u Srbiji se 26 odsto žena, odlučuje za „rizične metode“ kontracepcije – prekinut snošaj ili metod računanja plodnih dana. Srpkinje smatraju da su vrlo emancipovane i da planiraju svoj seksualni život, dok sa druge strane rezultati pokazuju da nisu edukovane o dostupnim kontraceptivnim metodama, u društvu u kome je abortus visoko prihvaćen. One tvrde da vole seks i da imaju dosta partnera , visoko je prihvaćen seks bez ljubavi (više od 1/3 ispitanica), seks na prvom sastanku, a stopa slobodnih devojaka/žena nešto je veća nego prosečna
„Ovakvi rezultati iziskuju neophodnost kontinuirane edukacije i podizanja svesti o planiranoj i redovnoj kontracepciji. Korišćene pravovremene i adekvatne kontracepcije doprinosi boljem zdravlju žena, očuvanju plodnosti mladih generacija, podizanju kulturnog nivoa i razvoju pozitivnih zdravstvenih navika. Hitna kontracepcija u situacijama kada redovna zakaže, omogućava da se na jednostavan i bezbedan način izbegne abortus, koji je trenutno jedan od najzastupljenijih metoda kontrole rađanja u Srbiji“ – zaključio je ovom prilikom dr sci Zoran Stanković, sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, koji je i predstavio rezultate istraživanja.

Povezana vest:  Mesi i njegova partnerka čekaju drugo dete